Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Återblick på handledarutbildningen

fmlope

Vi kontaktade Annika Sällvik som gick utbildningen 2015. Här följer en intervju med henne.

Fotograf: David Sällvik

Fotograf: David Sällvik

Hej Annika! Vad gör du nu för tiden?
Jag är tjänstledig från jobbet som verksamhetsutvecklare på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Skåne och tjänstgör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med att bistå UN WFP (United Nations World Food Programme) i införandet av ett miljöledningssystem i Kenya.

Hur är det? Ska du vara där länge?
Jag började i i september 2016 och ska vara här till hösten 2017. Det är nyttigt, roligt och utmanande! Jag säger att jag gör skillnad, jag flyttar inga berg, men kan få andra att rulla sandkorn. Det är utvecklande att använda kunskaper och färdigheter i andra kontexter och kulturer.

Du gick utbildningen Handledare Utbildningsmetodik för några år sedan. Om du ser tillbaka på den, hur tycker du att den var? Något du haft nytta av?
Jag tyckte mesta var bra. Klart jag har haft nytta av den, det är ju faktiskt upp till mig att se till att jag får något ut av mina utbildningar, det förväntande eller/och det utanför kursplanen. Jag har jobbat med olika utbildningar mycket innan och studerat en hel del pedagogik, så en del var repetition, och det är nyttigt. Här gavs möjlighet att testa nya tankar såväl praktiskt som i dialogform,. Jag är lite pedagogik nörd och tycker det är spännande att testa mina tankar och idéer likväl som att höra om andras och få vara med i deras utveckling. Som så många utbildningar så blir de mycket av vad jag gör dem till. Det handlar om att våga vara utanför sin komfortzon och i det kan instruktörer (och elevkollegor) bidra! Ett utbildande/coachande/handledande förhållningssätt har jag nytta av nu och nästan alltid. Att reflektera över lärande, lärande sker ju inte bara på kurser och utbildningar, ger mycket input till upplägg tex på presentationer och föredragningar, likaväl som formella utbildningar.

Kursen tar en del tid under ett halvår. Är det värt ansträngningen att delta
Jag skulle definitivt rekommendera andra intresserade att delta. Det tar lite tid och kräver engagemang, men det gör det att vara en bra instruktör också! Dessutom så anser jag att som utbildare så bör jag befinna mig i elevrollen nu och då; För att bli påmind och ser hur den förändras.

Lycka till med viktigt uppdrag och välkommen hem till hösten!

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *