Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Innovation jams inspirerar

fmlope

Utveckling utmanar. Hur gör andra? Hur arbetar de med sin utveckling? Det var några av mina frågor jag ställde mig i planeringen inför FMLOPE utvecklingsmöte.

Planeringsgruppen kom med den lysande idén att kontakta Volvo Group Trucks Technology i Göteborg för att träffa den erkänt duktige Jonas Thornberg. Han har titeln Chief Project Manager – Innovation Experiments. Jonas är aktiv i flera sammanhang och har utmärkt sig i arbetet med innovationsutveckling.

Volvo är ett globalt företag med cirka 100000 anställda. De har gått från att arbeta varumärkesvis i konkurrens till att dela in världen i tre regioner oavsett vilka varumärken de arbetar med. Utbyte mellan varumärken vid så kallade innovation jams innebär att man arbetar på tvären för att skapa så bra kreativa miljöer som möjligt.
Som en del i denna kreativa miljö är att använda internet där både intranät och det fria internet nås samtidigt. Syftet är att använda modern teknologi och forum som de flesta är vana med, för att skapa denna specifika miljö.
Mycket tänkvärt tycker jag. För det skulle nog vara fullständigt uteslutet att någon skulle räcka upp handen och berätta om sin lysande idé framför en publik bestående av 300 deltagare och även efterfråga utvecklande synpunkter. Att betänka är att mötet sker samtidigt i flera världsdelar med olika tidzoner. Det säger sig själv att det inte skulle fungera. Däremot kan det ske i ett nätforum där antalet närvarande och tiden inte innebär påverkan på möjligheten för många att uttrycka sig. Mötet äger däremot rum under flera dygn i sträck. Så kan en idé förädlas och kanske i förlängningen bli en bra innovation.

Öppenheten vid vårt besök var stor. Vi kände oss varmt välkomna och det blev ett inspirationsmöte som bekräftade en del av de vi diskuterat tidigare och blev en vitamininjektion som stimulerade diskussioner i vår fortsatta utvecklingsprocess. Jag tror att en del av det som Volvo genomför kommer att inspirera oss i framtiden vid någon eller några av våra kommande aktiviteter även om jag i skrivande stund inte kan avslöja exakt vad.

/Peo

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *