Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Trådarna vävs ihop

fmlope

Behovet av utveckling in områdena Ledarskap och Pedagogik ifrågasätts inte. Att leda denna utveckling i Försvarsmakten förpliktigar. Jag ser det som mycket viktigt att förfina vår interna utvecklingsprocess. För den behöver näring. Idéer, tankar och innovationer måste tas om hand på något sätt. Varje halvår avsätter vi tid för att diskutera detta och för en tid sedan tillbringade FMLOPE mer än två dygn tillsammans för utvecklingsarbete.

En fråga som behandlades under utvecklingsmötet var hur den nu nästa färdiga Förmågebeskrivningen skall omsättas till verksamhetsnytta. Med det menar jag att vi nu tycker oss tydligt se vad som respektive personalkategori skall ha för förmåga inom områdena ledarskap och pedagogik men frågan som ska besvaras är hur vi ser till att de uppnår den förmågan.

Jag ser sammanhanget successivt växa fram i och med att vägen mot Förmågebeskrivningen börjar bli tydlig. Ett exempel är ett nystartat projekt som syftar till att skapa ett lärande som bär mot förväntade förmågor inom ledarskap och pedagogik. Andra delar som jag känner bär i rätt riktning är utvecklingen av den nya Ledarskapshandboken och förfiningsarbetet med skriften Strimma C – ”Uppgiften, gruppen och jag”. Alla som genomfört grundläggande militär utbildning, GMU, känner igen Strimma C. För dig som inte känner till den kommer snart kunna ta del av den på en blogg nära dig.

Inom pedagogikspåret genomför vi handledarutbildning Utbildningsmetodik och arbetar även med att ta fram en ny handledarutbildning. Remissutgåvan av Handbok utbildningsmetodik används i stor skala och fastställs under 2013. Introduktion nätbaserat lärande kommer att presenteras före årsskiftet och den nya externa lärplattformen har kommit ett steg närmare användarna den senaste veckan.

Jag ser trådarna sakta vävas samman... det svårt att hålla tillbaka entusiasmen, men jag skall försöka behärska mig.

/Peo

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *