Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Handledare med blivande jägare

fmlope

Många har undrat varför vi har lodjur på vår blogg. Bilden är tagen av Peter Rosén och pryder bokomslaget på FMLOPE flaggskepp, Pedagogiska grunder 2006. Boken på 498 sidor med Mikael Lindholm som redaktör.

Varför då dessa katter?
Jo, de symboliserar en blivande jägare med sin handledare. Lodjursungarna är helt beroende av jaktträning med mamman och måste vara självständiga när nästa kull föds. Blir inte träningen framgångsrik kommer ungen inte att överleva som ensamjägare.

Jag tycker det passar väldigt bra för att beskriva FMLOPE arbete. Att skapa förutsättningar för att på ett så bra sätt som möjligt, likt lodjursmamman, handleda och utveckla de blivande soldaterna så att de kan lösa Försvarsmaktens uppgifter och överleva, även under svåra förhållanden.

Som före detta flygbasjägarplutonchef, (ja ja det var länge sedan), har jag en speciell känsla för lodjuret som symbol. Bland flygbasjägarnas symboler är lodjuret framträdande och symboliserar ”flexibilitet och anpassning till nya situationer, i nya miljöer”. Vill du läsa mer om flygbasjägarna kan du titta in på deras blogg.

Med den karaktäristiken hos lodjuret finns ytterligare en parallell med FMLOPE arbete. Det är det flexibla synsättet på lärande det vill säga att lärandet inte behöver ske på traditionellt sätt utan kan ske flexibelt och anpassat till nya situationer och även i nya miljöer. Med denna beskrivning hoppas jag ha spridit lite ljus över varför vi har detta fantastiska rovdjur på vår blogg.

/Peo

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *