Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Træn med Forsvaret

fmlope

Danmarks försvarsmakt, Forsvaret, stöder sina soldaters fysiska träning med en militär tränings-app för smartphones.
 Stark, smidig och uthållig. De fysiska kraven på soldaten är universella. För att klara de fysiska påfrestningarna som soldat måste man träna och träna rätt. FMLOPE tar sin utgångspunkt i krigsförbandens verklighet och arbetar med att på bästa sätt stödja dem ur ett ledarskaps- och pedagogiskt perspektiv. I ett pågående projekt tittar vi på hur man kan använda appar i telefonen som stöd i olika sammanhang.

Det danska försvaret ligger på framkant. De släppte nyligen sin app ”Træn med Forsvaret”. Inte bara som stöd för militär personal utan den är gratis och tillgänglig för alla. Jag har tittat på den och tror den kan vara ett bra stöd för alla att hålla sig i trim. Med koppling till Facebook kan man lätt logga in och även dela med sig av vad man gör och hur det går. Öppenheten för alla gör att de som är nyfikna på att jobba i det danska försvaret kan titta in och bilda sig en egen uppfattning om vad som krävs när det gäller fysik och hur de ligger till. Danmarks Radios artikel  ger en bra beskrivning.

Alla metoder och hjälpmedel för att hålla sig i trim för jobbet som soldat tycker jag är bra. Tidigare var appen endast tillgänglig i Danmark men efter samverkan mellan FMLOPE och danska försvaret ser vi nu med glädje att den är tillgänglig för Android- och iPhone-användare även i Sverige. Om det är en tillfällighet eller att vår samverkan påverkat vet vi ej. Appen går att tanka ner i respektive app-affär, Google play och AppStore. Vi kommer nu att öka tempot för att ta fram en version för svenska krav. Under tiden rekommenderar jag intresserade att testa den danska.

Appar och smartphones är här för att stanna. Vi strävar efter att utveckla appar som stöd för utbildning och verksamhet i den svenska Försvarsmakten. Det är inte ett enkelt jobb eftersom vårt regelverk effektivt försvårar delar av våra utvecklingssträvanden inom detta område. Ett av de största hindren för att klara hinderbanan i denna gren har vi själva byggt upp i form av ett snårigt regelverk.

Den danska militära tränings-appen är ett bra exempel på hur modern teknik kan användas för att göra nytta för Försvarsmakten. Låt oss inte bli kvar på perrongen när tåget ”modern app-teknik” kör mot framtiden.
/Peo

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

1 kommentar

  • Jan Wünsche 20 september 2012 08:00

    Det är sant att IT-verksamhet i Försvarsmakten omgärdas av en hel del byråkrati. Det får nog anses vara nödvändigt för att koordinera IT i en så stor organisation.

    Det skulle vara intressant att veta vad i vårt regelverk som du tycker "effektivt försvårar" att t.ex utveckla en träningsapp. Det finns i alla fall inget förbud mot att utveckla "appar".

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *