Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En tummetott med tillväxtpotential

fmlope

Åter från Köpenhamn. Tohmas Ax och Niclas Ljung har samverkat med nordiska kollegor i NDLCG vid några dagars möte på Kastellet i Köpenhamn. De deltog även vid kransnedläggningen under den så kallade Flagdagen som är nationell flaggdag för Danmarks utsända i internationell tjänst.

NDLCG ska uttydas Nordic Distance Learning Coordination Group. Den är ett resultat av en diskussion i Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO) om utbildning på distans. För att på ett bättre sätt förstå detta rekommenderar jag att lägga några minuter på att läsa Tohmas beskrivning av förra veckans NDLCG-möte.
/Peo


Bidde det en tummetott?
Det finns ett klart uttalat önskemål eller till och med krav på att vi skall samarbeta med våra nordiska kollegor. Paraplyorganisationen för detta är som bekant NORDEFCO.

Hur är det då ställt med samarbetsförmågan? Under två dagar ställdes den frågan på sin spets när försvarsmaktsrepresentanter från Danmark, Sverige, Finland och Norge träffades i Köpenhamn för att diskutera hur ett pedagogiskt samarbete skall se ut i framtiden.

Bakgrunden är den, att sedan 2008 har det pågått ett utredningsarbete
kring att skapa en gemensam enhet för nätbaserad lärande i norden (NoMADLO). Utredningen visade klart och tydligt på en rad med fördelar, både ekonomiska och pedagogiska. Det var alltså en mässdräkt i all sin glans som behövde sys upp! Efterhand så inträder det som vi brukar kalla för verkligheten. Saker och ting ska beredas i olika staber, på olika nivåer och dessutom i respektive land. Kontentan blir den att det kanske är lämpligare att sy upp något enklare och som inte skiljer sig så mycket mellan de olika länderna, kanske något i kamouflage?

Diskussionerna som fördes på Kastellet i Köpenhamn inriktades framförallt på två områden. Dels kring hur länderna kan formalisera arbetsgruppen och på så sätt förenkla samarbetet dels vilka faktiska samarbetsområden som kan vara tänkbara. I det sistnämnda listades områden som; Gemensam utveckling av digitala lärresurser, att dela med sig av redan befintliga resurser med mera. Det finns också, på sikt skall sägas, möjligheter till gemensamt policyarbete för nätbaserat lärande.

Mötet resulterade den här gången i ett förslag till ”terms of reference” (sv. mandat) som skall kunna ge arbetsgruppen de styrningar som behövs för ett bra samarbete över de nordiska gränserna, vilket är mycket bra. Så nu har vi åtminstone en tummetott att visa upp.

Nu skall förslaget tas upp i styrgruppen för HR- och utbildningsfrågor så nu är det dags att stämma träff med verkligheten…

Tohmas Ax

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *