Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gränslöst samarbete

fmlope

Internationellt samarbete och samverkan är en viktig del av FMLOPE omvärldsspaning och kan vara mycket givande.

Vi träffar regelbundet kollegor från andra länders försvarsmakter för att byta erfarenheter och se möjliga samarbetsområden. Som vanligt i militära sammanhang är förkortningarna en utmaning, NDLCG, PfP, NTG WG IT&ED, NORDEFCO, LONAF och SKANFORUM. Jag reder inte ut alla förkortningar här eftersom det då skulle bli ett för långt inlägg utan länkar till några platser där det finns mer information att läsa.

Syftet med att samarbeta internationellt är för vår del att fånga upp goda tankar och idéer som kan användas att utveckla svenska Försvarsmakten inom områdena ledarskap och pedagogik. Ett annat syfte är att dela med sig av våra svenska erfarenheter. Vi har många goda erfarenheter som är värd att dela. Det är förvånande att konstatera hur lika vi trots allt är inom den militära familjen oaktat vilket land vi kommer ifrån. Problemområdena liknar ofta varandras därför blir oftast denna typ av samverkan mycket fruktsamma. Det är också viktigt att förstå sig på olikheterna så att det går att samarbeta effektivt med olika länder vid våra internationella insatser.

Jag har skrivit om några av projekten och fler kommer allt eftersom när det är aktuellt. Höstens möten är inom pedagogikområdet främst avseende nätbaserat lärande. Till våren ska SKANFORUM träffas i Norge.
Det senaste vi gjort inom området internationellt samarbete var förra veckan när Tohmas och Niclas var i Köpenhamn på NDLCG-möte. I nästa blogginlägg kommer en kort rapport från det mötet.
/Peo

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *