Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samarbetsfenomenet med stort S

fmlope

Militära enheter finns till för att lösa uppgifter! För att lösa uppgifter krävs samarbete!

FMLOPE har under lång tid arbetat med att finna former för att kunna förbereda och träna personal med militära uppgifter att samarbeta. Utbildningsunderlaget ”Uppgiften, Gruppen och Jag” som används vid Grundläggande Militär Utbildning (GMU) har tagits fram av FMLOPE och syftar till att ge en grundläggande förmåga till samarbete.

För att ytterligare förstå samarbetsfenomenet har vi valt att gräva djupare för att lyfta fram det och producera en så kallad plattformstext. Denna text kring samarbete ska fungera som en utkikspunkt varifrån vi kan ta fäste och blicka ut för att försöka förstå, analysera och diskutera samarbete. Så gör vi det möjligt att hitta vägar för att främja samarbete.

Samarbete i militär kontext är en livsavgörande kunskap. Men eftersom samarbete är en kunskap i handling medför det att vi ofta har svårt för att beskriva och sätta ord på vad man egentligen gör när man upplever ett gott samarbete. Det är lätt att hamna i ord som ”flow”, god lagmoral etc men som faktiskt inte förklarar djupare vad man gör. En så kallad ”tyst kunskap”.

När FMLOPE tar fram ytterligare lärunderlag för att fortsätta utveckla samarbetsförmågan inom Försvarsmakten är texten ett betydelsefullt bidrag i det arbetet. Jag hoppas att boken ”Samarbetsfenomenet” och det som kommer ut från den skall få stor betydelse och direkt kunna påverka operativa insatser i konfliktområden där man måste skapa samarbets- och förhandlingslösningar mellan de involverade parterna.

Arbetet med texten har pågått under ett halvår och är ett samarbete mellan medarbetarna på FMLOPE och Bengt-Åke Wennberg och Monica Hane.

Jag är mycket glad att underlaget nu är framme och kan börja användas.

/Peo

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *