Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Spindel i nätet

fmlope

Jag ser nätbaserat lärande som en naturlig del av pedagogernas verktygslåda. Digitala lärresurser produceras internt och externt, på beställning och i samråd med användarna. Även om Försvarsmakten inte kan mäta sig med omfattningen i exempelvis Khan Academy kan den inspirera. Jag vill gärna beskriva vad vi gör och hur vi gör det. Här kommer några rader om vad som är på gång.

Det senaste exemplet är en grundläggandesjukvårdsutbildning där beställare och kursansvarig är Försvarsmedicincentrum (FömedC). Det är något som går att kalla för en förstahjälpen utbildning i både civil och militär kontext. Utbildningen ska ge grundläggande kunskaper om Försvarsmaktens sjukvårdsorganisation, hur man ska agera vid olycka (första hjälpen) och även omfatta taktiskt omhändertagande av stridsskadad (TOS). Två typer av lärresurser tas fram. Dels en webbaserad utbildning som installeras på Försvarsmaktens lärplattform, dels en mobilapplikation.

Utbildningen kommer att användas som en del av grundläggande militär utbildning (GMU) och frivilligorganisationerna motsvarighet grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GUF). FömedC har flaggat för ytterligare utbildning som omfattar ökad kunskap om taktiskt omhändertagande av stridsskadad (TOS2).

Produktion av en utbildning om klusterbombskonventionen är i slutskedet. Enbart finjusteringar återstår. Utbildningen av webbredaktörer till Försvarsmaktens nya intranät, ”Emilia – en ingång”, ska ske via den interna lärplattformen. I ett andra skede kommer en mer allmän utbildning tas fram för alla användare. Projektet ska slutföras före årsskiftet.

Andra produktioner under 2012 är Vidar handläggarutbildning, ESD för Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS), Hantering vid Ammunitionsförråd för Militärhögskolan Karlberg (MHS K), LCD-instrument åt Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC), Outlook-utbildning åt Försvarsmaktens logistik (FMLOG), Fysiskt stridsvärde åt Försvarsmaktens idrotts- och friskvårds enhet (FMIF). Sist men inte minst ett antal nya PRIO-utbildningar för hela Försvarsmakten.

Hur går det då till? Jo det finns ett antal verktyg/processer. Grundläggande är att den som vill producera digitala lärresurser gör en analys med vårt eget framtagna verktyg på webben. Ett ramavtal med externa företag innebär därefter möjlighet till hjälp både med utökad analys- och produktionsarbete. En del produktioner sker med interna resurser. FMLOPE tillhandahåller ett författarverktyg som installeras på internetanslutna datorer. När det hela är klart finns utbildningen tillgänglig för lärare och elever.

Som en del av utvecklingsarbetet analyserar vi de gratisverktyg som finns för att se om de kan vara till nytta. Vi jobbar tillsammans med användarna och tester sker just nu vid Skövdes garnison.

Allan Kvalevaag heter projektledaren som ansvarar för dessa delar av vår verksamhet.

Jag gläder mig särskilt åt att nätbaserat lärande nu används betydligt mer frekvent i Försvarsmakten än tidigare. Några exempel som effektiviserat utbildningen på senare tid är nätbaserade kurser inom Skyddsvaktutbildningen, Kurs avseende Elektrostatisk Urladdning (ESD), Preparandkurser inför Satellitkommunikationsutbildning och mycket mer.

Min son tyckte att jag borde ta lite inspiration från andra bloggar så nu har jag kollat lite modebloggar och därför tänkte jag presentera ”Dagens Outfit som är gröna boots med sliten sula och i övrigt gäller för dagen grön spräcklig dräkt med ett utbud av märken på, till det bär jag mobiltelefon och passerkort i en halsslinga”.

/Peo

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

1 kommentar

  • Greger Ström 31 augusti 2012 14:37

    En blogg!! Inte en dag för tidigt!!
    Bra.
    /Greger

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *