Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tyngdpunktsförskjutning mot praktikerns verklighet

fmlope

Vilka utmaningar ser vi framför oss? Kräver de nya uppgifterna ändrade arbetsmetoder? Hur blir vi effektivare?

Det var några frågeställningar under FMLOPE planeringsdagar som genomfördes förra veckan. Konstruktiva diskussioner innebär en del omprioriteringar och en del nya sätt att jobba. Vi organiserar oss för att lösa nuvarande uppgifter och de nya som är i antågande.

Jag ser att fokus kommer att ligga på utveckling av det verksamhetsnära ledarskapet och den praktiska dagliga utbildningen. Det är också det jag kan känna är efterfrågat från Högkvarteret (HKV) och även från de kontakter vi har med krigsförbanden, skolor och centra. Det som i närtid kommer att läggas lite längre ner på prioritetslistan är därmed arbeten som syftar till doktriner och strategiska styrningar.

En uppgift som jag nämnt i ett tidigare blogginlägg var förmågebeskrivningen. Den internremissbehandlades under planeringsdagarna och är nu mogen att remissbehandlas i en bredare krets. Jag tror att den här förmågebeskrivningen får en viktig roll för att få god ”styrsel” på vad var och en skall kunna göra inom områdena ledarskap och pedagogik i framtiden.

Jag känner mig full av tillförsikt inför höstens och vinterns arbete. Det finns mycket att ta sig an för en utvecklingsenhet, men det är mycket intressanta områden som vi rör oss inom.

Nästa vecka kommer Tohmas Ax och Nicklas Ljung delta i den nordiska samarbetsgruppen NDLCG om nätbaserat lärande. Återkommer med ett inlägg om det.

Avseende ”fysisk fostran” läste jag några sanningens ord på gymmets anslagstavla: ”Kör man bicepscurl tillräckligt tungt så tränar man hela kroppen”.

/Peo

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *