Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

SKANFORUM

fmlope

Möt våre demokratiske krigere, sa Rino inledningsvis. Han visade en bild från en videoinstallation som norska Forsvaret gjort 2009 i syfte att sätta fokus på militär profession och professionsidentitet. Namnet på utställningen var just ”Våre demokratiske krigere”.

20120822-155025.jpg

En diskussion om militär professionsidentitet har pågått i Norge ett antal år och kallas för ”diesensk paragdigm”. General Sverre Diesen var den norske forsvarschef som startade och drev frågan om hur man skulle bemöta oönskad krigarkultur i norska Forsvaret. Hans initiativ innebär att Norge har kommit långt i sitt utvecklingsarbete. Och vi kan lära mycket av dem.

Rino Bandlitz Johansen är PhD stipendiat på Forsvarets høgskole Norge och föreläste under rubriken Profesjonsidentitet i det norske Forsvaret — endring, status, utvikling og betydning. Han gjorde det engagerande och deltagarna gav sig gärna in i diskussioner.

Deltagarna är ledarskapsintresserade från militära skolor i Danmark, Norge och Sverige. Sammanhanget var SKANFORUM – en mötesplats mellan de tre länderna i ledarskapssammanhang. En del av årets SKANFORUM filmades och går att ta del av på SKANFORUM YouTube-kanal.

Arbetet med militär profession pågår i Sverige också. På Utvecklingsbloggen kan man läsa om Tankar om militär profession. Ny befälsordning i kombination med nytt personalförsörjningssystem och många länders erfarenheter från bland annat Irak och Afghanistan ställer ökade krav på etisk kompetens. Såväl praktisk som teoretisk.

Att vara militär är inte vilket yrke som helst. Vi behöver utveckla tankarna kring yrkets speciella krav. Jag tror att vi som många andra länder skall göra det utifrån ett professionsperspektiv.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *