Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Med internet som stöd

fmlope

Det handlar om att skapa förståelse för vad det innebär att undervisa med hjälp av internet, menar Björn Mattiasson som är projektledare på FMLOPE och ansvarig för det svenska bidraget i Learning Online In The Nordic Armed Forces (LONAF). Björn har jobbat flera år i Försvarsmakten med just nätbaserat lärande. Jag håller med honom. Egentligen är det inte större dramatik att använda internet som stöd i utbildningen än det var att börja använda overheadprojektorn när den var ny. Eller flanellografen för den delen. Dock tror jag att nätbaserat lärande kommer att leva längre än både OH-projektorn och flanellografen. LONAF är ett nordiskt samarbete mellan försvarsmakterna i Sverige, Norge och Finland som har utvecklat ett lärarstöd om hur man som lärare kan använda internet som stöd. Filmer på engelska är kärnan och kan ses av alla på projektets YouTube-kanal. Totalt är det sju filmer som är fem till tio minuter långa. De tre första förklarar vad nätbaserad utbildning är och vilka möjligheter som finns. Det finns en beskrivning av vilka verktyg som finns och hur de kan användas och en stegvis beskrivning för att göra en kurs nätbaserad. Fyra filmer inspirerar genom att ge exempel på hur nätbaserad utbildning används i respektive land. Filmerna är tillgängliga för alla på YouTube. Tanken är att lärare och instruktörer ska utbyta dela med sig av kunskap och erfarenhet via Facebook. Nu är det över 2000 visningar på Youtube utan någon direkt marknadsföring. Jag tycker det tyder på ett starkt intresse för nätbaserade utbildningsmetoder. Framtagandet av en gemensam plattform har visat sig vara svårare än man kanske trodde från början. FMLOPE arbetar just nu med att ta fram en ny lärplattform på internet för svenska behov som beräknas tas i drift under 2013. Det innebär ett stort steg för att stödja alla lärare och instruktörer i Försvarsmakten.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *