Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ingen hyllvärmare

fmlope

En efterlängtad bokrelease är i antågande. ”Handbok utbildningsmetodik” är på remiss. Jag levererade remisskrivelsen till expeditionen idag.

Mina förhoppningar är nu att remissutgåvan skall användas flitigt och därmed få den bästa formen av remissbehandling som är möjlig. Tanken är att denna skall möta ”verkligheten” och testas i den miljö där den skall fungera.

Det första utkastet till handboken i utbildningsmetodik mötte flera av sina kommande användare för första gången vid FMLOPE nätverksmöte  om ledarskap och pedagogik våren 2012.

Ett kvalificerat utkast har därefter använts vid utbildning på Markstridsskolan (MSS) i samverkan med projektledaren och författaren Mikael Lindholm.
När remissen är klar ska handboken revideras för att ges ut i färdigt skick hösten 2013. Den ska då vara ett bra stöd i utbildningsverksamheten. Inom Försvarsmakten finns remissutgåvan att hämta på N:\MHSH\FMLOPE\Remiss handbok.

Om du som läser detta inte har tillgång till Försvarsmaktens interna nätverk men har intresse av att ta del av remissutgåvan så hör av dig till mig eller Mikael Lindholm.

Mikael har stor kunskap och lång erfarenhet som författare och projektledare inom pedagogik- och ledarskapsområdet. Av några axplock kan nämnas att han har ingått i kommittéarbetsgrupper tillsatta av regeringen. Författat boken Reservofficeren i det framtida försvaret, 1999. Boken Pedagogiska grunder 2006 vars framtagande leddes av FMLOPE med Mikael som redaktör. Boken har 23 författare från Försvarsmakten och civila lärosäten. Professor Lars-Ove Dahlgren, Linköpings universitet gjorde den vetenskapliga granskningen.
Mikael Lindholm är också en av två redaktörer för ledarskapsunderlag för våra minsta organisatoriska enheter, Strimma C – ”Uppgiften, gruppen och jag” som han tillsamman med FMLOPE projektledare Mikael Gudmundsson skapade. Strimma C är en uppskattad del i den grundläggande militärutbildningen (GMU).

Nu ser jag fram emot nästa alster som Mikael med flera kommer att påbörja redan kommande höst. Det är en handbok som avhandlar samarbete, befälsföring och ledarskap.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

13 kommentarer

 • Truppare av gamla stammen 14 augusti 2012 22:46

  Ingen hyllvärmare...med 23 författare. Hur tjock blev den?

  Kappast något som dagens truppare med lätthet omsätter i praktik.

  • fmlope Truppare av gamla stammen 15 augusti 2012 14:48

   Hej Truppare av gamla stammen,
   Tack för din kommentar.
   Handbok utbildningsmetodik har 113 sidor och skall gå att stoppa ned i benfickan.
   Boken har en praktisk inriktning. Den praktiska erfarenheten boken vilar på kommer i första hand från två källor, dels äldre publikationer kring utbildningsmetodik och dels erfarna utbildare som bidragit med sitt kunnande. Handbok utbildningsmetodik vilar på Försvarsmaktens pedagogiska grundsyn.
   Med det beskrivna upplägget på boken hoppas jag att den skall vara mycket tillgänglig och lätt att omsätta i praktiken för både dagens och morgondagens "Truppare".

 • Göran 15 augusti 2012 10:12

  Jag arbetar med utbildning i näringslivet, både traditionella och nätbaserade. Dessutom är jag reservofficer med placering i 2. Brigadstaben. Skulle gärna vilja ta del av remissutgåvan, men har inte tillgång till Försvarsmaktens nät. Skulle man kunna få en kopia via mail? Tack på förhand!

 • Ida Tidblom 15 augusti 2012 11:56

  Hej! Jag vill gärna får tillgång till denna handbok. Är intresserad av metodiken inom försvaret. Och hur man kan använda den inom skolan. Hälsningar Ida

  • fmlope Ida Tidblom 16 augusti 2012 09:53

   De som nu har önskat erhålla en kopia av remiss Handbok Utbildningsmetodik har erhållit det via mail med en ödmjuk önskan om att hjälpa oss med remissarbetet.

 • Stab och samband 15 augusti 2012 20:56

  Hej,

  Kan du maila mig ett exemplar via min epost som jag angivit i formuläret?

 • Lars Rifve 22 augusti 2012 13:54

  Hej!

  Jag arbetar med kompetensutveckling på SKF i ett globalt traineeprogram. Jag är intresserad av denna remissutgåva. (Jag är reservofficer på Ledningsregementet.)

  Om det är möjligt, skicka gärna en rad till min emailadress, så kan jag förse er med min postadress.

  Tack på förhand,
  Lars

 • Tommy Hillman 29 augusti 2012 12:42

  Hej
  Jag arbetar som instruktör inom Hemvärnet och skulle gärna få ett ex av denna handbok. Kan du maila den till min angivna mailadress?

  Tack på förhand

  MVH/Tommy

 • Mats 10 mars 2013 21:03

  Hejsan

  Har använt försvarets pedagogiska grunder mycket och gillar den verkligen. Jag arbetar som instruktör inom polisen och är mycket intresserad av handboken. Ger gärna synpunkter som remiss också. Maila mig gärna kan vi diskutera vidare.

  //Mats

 • Jan Abrahamsson 27 november 2014 09:16

  Hej, jag är instruktör och kursledare i Svenska Fallskärmsförbundet och skulle gärna vilja ha tillgång till denna bok. Är det möjligt att få den på pdf eller som pappersutgåva?

  • fmlope Jan Abrahamsson 18 mars 2015 09:17

   Hej!
   Handbok Utbildningsmetodik finns tillgänglig här på vår blogg http://blogg.forsvarsmakten.se/fmlope/files/2013/05/130124-002_FM_H-UtbM-final.pdf
   Om du behöver pappersexemplar hänvisar vi till utbildningsansvariga inom respektive organisation.

 • Tim 3 november 2016 23:25

  Hej.

  Är instruktör i frivillig verkdamheten och hade velat få den skicka till min mail. Om det gå?

  Mvh Tim

  • fmlope Tim 8 november 2016 11:00

   Hej! Här finns de publikationer vi har på bloggen som pdf, fria att ladda ner. https://blogg.forsvarsmakten.se/fmlope/publikationer/

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *