Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nätbaserat lärande

fmlope

Idag ställs kurser med ett fåtal studerande in för att det inte är ekonomiskt försvarbart att genomföra utbildning. Vi gör det eftersom vi inte har ett tillräckligt flexibelt synsätt på lärande konstaterade jag under ett av nätverksmötets workshops i våras. Organisationen behöver kompetensen och därför måste det finnas alternativ till det traditionella sättet att utbilda.

Nätbaserat lärande är ett alternativ, det vill säga att man på något sätt tar internet till hjälp för att lära. Det kan handla om att dela kursmaterial, kommunicera med lärare, handledare och andra studiekamrater, men också ren e-learning där den studerande genomför en självinstruerande kursmodul via nätet.

Många ställer sig frågan: ”Vilket är bäst – klassrumsundervisning eller nätbaserad undervisning?”. Henric Bagerius, fil. dr., forskare, lärare och tidigare projektledare på FMLOPE numera på Göteborgs universitet, menar att det inte finns någon forskning som visar att det ena alternativet är bättre än det andra. Båda metoderna behövs eftersom de helt enkelt kompletterar varandra.

Ett steg för att integrera pedagogik med de verktyg som finns tillgängliga innehåller FMLOPE numera den enhet som arbetade med avancerat distribuerat lärande. Fyra projektledare som är experter inom respektive område har det gemensamt att de arbetar med att ta fram användbara verktyg och metoder att användas för det vi kallar nätbaserat lärande. Tohmas Ax, Erika Östling, Allan Kvalevaag och Björn Mattiasson leder en rad projekt inom området. Det innebär fortsatt utveckling av en Försvarsmaktsintern lärplattform. De samordnar och producerar digitala lärresurser. De genomför en upphandling av en extern lärplattform som bedöms kunna tas i bruk till årsskiftet.

Lärare och instruktörer i Försvarsmakten kan redan i dag utnyttja den moderna tekniken i sin lärar- och instruktörsgärning genom den nu fungerande interna lärplattformen, samt ett antal prov- och försökssystem som är under användning inom Försvarsmakten.
Gå gärna in på Learning On line in the Nordic Armed Forces  (LONAF) på Youtube och Facebook och lär er mer om nätbaserat lärande. LONAF är ett av de samnordiska projekten som FMLOPE är med och driver. Projektet kommer att beskrivas mer i detalj i ett senare blogginlägg.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

2 kommentarer

 • Sesam 16 augusti 2012 14:25

  Hej!

  "Fyra projektledare som är experter inom respektive område har det gemensamt att de arbetar med att ta fram användbara verktyg och metoder att användas för det vi kallar nätbaserat lärande. Tohmas Ax, Erika Östling, Allan Kvalevaag och Björn Mattiasson leder en rad projekt inom området. Det innebär fortsatt utveckling av en Försvarsmaktsintern lärplattform. De samordnar och producerar digitala lärresurser. De genomför en upphandling av en extern lärplattform som bedöms kunna tas i bruk till årsskiftet."

  Kan ni ge några exempel på "lärresurser" som dessa personer har producerat?
  Vilka metoder och verktyg har den fd ADL-enheten skapat och hur kan personer som idag vill skapa/beställa ADL nyttja dessa metoder och verktyg?

  Lämna ert svar direkt här på bloggen, med dokument-ID och referenser till var metoder, verktyg och lärresurser finns.
  Det borde ju finnas mängder med riktlinjer, policies, handböcker etc kring ADL eftersom den här ADL-enheten har varit både större än nuvarande enhet och dessutom hållt på i många år med ADL.

  • fmlope Sesam 17 augusti 2012 13:11

   Hej Sesam,
   Tack för dina kommentarer.
   Härligt med engagerade läsare på vår nystartade blogg.
   FMLOPE planerar att göra ett fylligare inlägg om nätbaserat lärande som skall beröra vad som är gjort och vad som kommer. Blogginlägget är planerat att komma in om några veckor. Då tror jag att du kommer att få svar på huvuddelen av dina frågor.
   /Peo

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *