Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förmågebeskrivning

fmlope

Vilka förmågor behöver respektive personalnivå inom Försvarsmakten avseende ledarskap och pedagogik? Det var frågan som inledde en internremiss i projektet förmågebeskrivning på enheten.
Det var bland de första mailen jag öppnade nu efter semestern. Frågan sätter fingret på en av de spännande utmaningarna vi står inför under kommande höst och närmaste framtiden.

Projektet Förmågebeskrivning syftar till att beskriva vad Försvarsmaktens respektive personalkategori skall kunna ”göra” inom områdena ledarskap och pedagogik, det vill säga ledarskap och pedagogik i handling. Det yttersta syftet är att skapa något av en röd tråd eller ledstång avseende utbildning inom områdena ledarskap och pedagogik.

Projektledarna Mikael Gudmundsson och Charlotte Nathansson har nu kommit fram till den punkt i arbetet då det är dags att engagera kollegorna för att få deras synpunkter.
Dokumentet de jobbar med är en förmågebeskrivning inom områdena ledarskap och pedagogik som skall utgöra den gemensamma grunden för förmågeutveckling av de militära personalkategorierna i Försvarsmakten. Underlaget bygger på information från krigsförbanden, Försvarsmaktens styrande dokument, rapporter och studier.

Charlotte och Mikael poängterar att beskrivningarna gäller de minsta generella delarna för personalkategorierna och vill nu inledningsvis undvika frågor som har att göra med utbildningsperspektivet och vill behålla perspektivet; ”vad ska man kunna göra”. – När vi vet vad vi skall kunna göra då är det dags att ta tag i hur vi kommer dit med utbildningen.
Förmågebeskrivningen är planerad att möta publik under senare delen av hösten.

Ledarskaps- och pedagogikfrågorna berör många vilket märks till exempel genom den nyligen publicerade artikeln ”Ledarskapsbumerangen” i Försvarets Forum nummer 5 2012. Och ”Försvarsmakten anlitar konsulter för kunskap som redan finns” på Newsmill. Jag tycker att det är mycket bra att dessa frågor hålls aktuella och diskuteras.

Höstens arbete är fullt av spännande projekt där ett flertal är riktigt nära del- eller slutleverans. Jag ser fram emot det och återkommer med blogginlägg om dem.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *