Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Välkommen till FMLOPE blogg

fmlope

Uppdaterad  juli 2015
Många som googlar på FMLOPE och blogg hamnar på denna sida. Det är vårt första blogginlägg från 2012. För att komma till vår startsida klicka HÄR

29 juni 2012
Försvarsmaktens ledarskaps och pedagogikenhet (FMLOPE) leds av mig, Peo Andersson. Jag är överstelöjtnant från Flygvapnet och har erfarenhet från det som vi i Försvarsmakten ofta kallar insatsspåret. Det betyder att jag har erfarenhet av flera olika internationella insatser i såväl arméförband som flygförband. Jag har även tjänstgjort som FN observatör. Ända sedan jag gick min första ungdomsledarkurs som 14-åring har jag intresserat mig för frågor som rör ledarskap och pedagogik.

FMLOPE uppdrag – att leda utvecklingen av ledarskap och pedagogik i Försvarsmakten känns därför mycket intressant och utmanande. Jag är omgiven av mycket kompetenta och duktiga medarbetare som gör en rad bra saker inom området. Dessa saker borde vara mer allmänt kända än vad jag upplever att det är nu.

Jag vill också att ledarskaps- och pedagogikfrågor kommer högre upp på agendan än vad de är i dag när dessa frågor är så oerhört viktiga för alla. Därför har jag bestämt mig för att anamma uppmaningen att bättre informera om vad Försvarsmakten gör. Därför kommer jag att blogga om den del jag ansvarar för, FMLOPE verksamhet, för att den ska bli tillgänglig på ett effektivare sätt.

En stor del av enhetens målgrupp finns utanför det interna nätverket som försvarsmakten använder dagligdags. Kommunikation via internet är därför naturlig. Ett första steg är att blogga. I detta första inlägg gör jag en kort presentation av FMLOPE:s uppdrag och presenterar en del av de projekt som FMLOPE arbetar med eller deltar i.

FMLOPE:s uppdrag är att leda utvecklingen av försvarsmaktens ledarskap och pedagogik. Inom pedagogiken kommer nätbaserat lärande att vara ett av många verktyg som vi bedömer kommer att få stor betydelse i framtiden. I uppdraget ingår därför att leda utvecklingen av nätbaserat lärande. FMLOPE fokuserar på det verksamhetsnära ledarskapet och direkt användbar pedagogik i syfte att effektivisera krigsförbandens verkan och utbildning.

Pågående projekt

 • Fortsatt utveckling av intern lärplattform
 • Samordning och produktion av digitala lärresurser
 • Prov och försök pågår inom Försvarsmakten med lärplattformar som går att komma åt från internet
 • En externa lärplattformen är under upphandling och bedöms kunna tas i bruk till årsskiftet
 • En bok med arbetsnamnet Nätbaserat lärande i Försvarsmakten som omfattar introduktion till nätbaserat lärande i Försvarsmakten är under framtagande
 • FMLOPE deltar även internationellt samarbete och utbyte både inom pedagogik och ledarskapsområdena
 • Ett nordiskt projekt, mellan Sverige, Norge och Finland, som heter Learning Online Nordic Armed Forces – LONAF, syftar till att främja användare av nätbaserat lärande och utvecklar metoderna för detta tillsammans. En Facebooksida och de presentationer som finns i form av film som kan ses på LONAF Youtubekanal. Det finns även en tidigare artikel att läsa på Försvarsmaktens hemsida.
 • SKANFORUM – en mötesplats för ledarskapsintresserade från militära skolor i Danmark, Norge och Sverige. Vi har valt att dokumentera delar av årets SKANFORUM via film på Youtube.  
 • Försvarsmaktens Nätverksmöte om ledarskap och pedagogik
 • Handbok utbildningsmetodik är en bok som är under framtagande
 • Fördjupningsprojekt om Samarbete (med stort ”S”) pågår
 • Vilka förmågor behöver respektive personalnivå inom Försvarsmakten avseende ledarskap och pedagogik?
 • Handledarutbildning pedagogiska grunder
 • Projektet ledarskapsdoktrin/grundsyn ledarskap är under framtagande
 • Ett nytt projekt som skall ta fram en Handbok Ledarskap kommer att påbörjas

Detta inlägg ska ses som en introduktion till oss på FMLOPE. Framöver kommer jag att skriva lite djupare om varje projekt och även presentera respektive projektledare lite närmare. Jag hoppas att du som läsare ska finna innehållet intressant och engagerande.

Personlig blogg

Krigsförbandens verklighet är utgångspunkten för FMLOPE – enheten som leder Försvarsmaktens utveckling av ledande och lärande (ledarskap och pedagogik).

1 kommentar

 • Viggo Lineborn 1 augusti 2012 16:28

  Roligt att se FMLOPE profilera sig och ledarskapsämnet här.
  Emotser fortsatta gemensamma ansträngningar!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *