Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ny blogg

flygvapenpilot

Hej!

Det här är en nystartad blogg som framförallt kommer att handla om livet som pilot på Flygskolan i Linköping men även livet som kadett och officersaspirant. Vi kommer att dela med oss av vad vi gör i vår utbildning och förhoppningsvis väcka ett större intresse för militärflyget och försvarsmakten.

Vi som skriver är årskull 11-1 och är 11 st pilotaspiranter. Vi sökte alla till officersprogrammet med inriktning pilot hösten 2008 och blev antagna våren/sommaren 2009. På hösten samma år började vi på Militärhögskolan Karlberg i Stockholm tillsammans med 150 andra kadetter blandat mellan armén, flottan och flygvapnet. Där påbörjade vi den treåriga officersutbildningen som innebär tre terminer på Karlberg följt av 2 terminer på flygskolan och slutligen en sista sjätte termin på Karlberg som leder till officersexamen.

Just nu är vi inne på den 5e terminen och befinner oss på flygskolan i Linköping. Flygskolan är en del av Luftstridsskolan och det är där samtliga piloter inom försvarsmakten får sin grundläggande flygutbildning. På flygskolan flyger vi flygplanet SK60 (civil benämning Saab 105) som är ett militärt skolflygplan men också klassificerat som ett lätt stridsflygplan. SK60 flyger man i två år, där det första året går ut på att lära sig hantera flygplanet och lära sig luftens lagar. Det andra året, som man påbörjar efter officersexamen, lär man sig att använda flygplanet taktiskt, t.ex. i luftstrid och CAS-uppdrag. När man är klar med det påbörjar man inflygning på nästa flygplan man ska flyga, dvs börja om från noll igen.

Det här var en inledning för att få igång bloggen som nu kommer följas av nya inlägg så ofta som möjligt för att ge en inblick i våran vardag.

/LID

Personlig blogg

En blogg som skildrar försvarsmaktens pilotutbildning från första dag.

1 kommentar

  • intresserad 14 september 2011 17:53

    va bra! äntligen en blogg värd att läsa :)

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *