På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fältartister och kräftor imponerar i Pápa

flygvapenbloggen

Sommaren är över och hösten gör sig mer och mer påmind. För oss som jobbar för Sverige men i annat land – i vårt fall Ungern – är det extra viktigt att ibland få en känsla av hemma, en känsla av de traditioner många av oss är uppväxta med. Och samtidigt som vi får ta del av de övriga nationernas traditioner vill vi dela med oss av våra. Den 27 augusti firade svenskar och övriga i tolvnationerssamarbetet Strategic Airlift Capability kräftskiva på hemmabasen i Pápa, Ungern. På plats fanns Fältartisterna, som bjöd på imponerande högklassig underhållning.

Helgen den 26-28 augusti fick den svenska kontingenten vid Heavy Airlift Wing besök av Fältartisterna. Artisterna anlände på torsdagseftermiddagen och redan på fredagen var det dags för en första spelning för, och som det skulle visa sig, även med barnen på den internationella skolan Quality School International, QSI, som huvuddelen av de svenska barnen går på. Förutom att spela på skolan så repeterade man också in Justin Timberlakes senaste hit ”Can’t stop the feeling” tillsammans med de svenska barnen. På kvällen samma dag uppträdde flertalet svenska barn med fältartisterna och framförde just den låten för stolta föräldrar vid välkomstmiddagen för nya och gamla medarbetare vid Swedish Air Element, Heavy Airlift Wing.

De svenska barnen gjorden ett bejublat framträdande tillsammans med Fältartisterna.

De svenska barnen gjorden ett bejublat framträdande tillsammans med Fältartisterna.

Dagen därpå var det dags för den årliga svenska kräftskivan. Den är öppen för alla som arbetar inom det tolv nationer starka samarbetet Strategic Airlift Capability, SAC. Kräftskivan är en uppskattad tradition bland utländska och svenska gäster och uppskattas som en både exotisk och annorlunda tradition. Alla kanske inte uppskattar smaken på skaldjuren, men inramningen och den goda stämningen uppskattas mycket. Traditionsenligt så spelade Fältartisterna även på kräftskivan. I ett sommarvarmt Pápa intog Fältartisterna scenen och rockade så taket – om det inte hade varit en utomhuskonsert – hade lyft ur sitt fäste. Publiken sjöng och dansade långt in på småtimmarna och alla, i synnerhet de utländska gästerna, var mycket imponerade av de svenska artisternas professionalitet. Även här uppträdde barnen tillsammans med Fältartisterna inför nästan 400 gäster.

Fältartisterna rockade loss på den svenska kontingentens kräftskiva i Pápa.

Fältartisterna rockade loss på den svenska kontingentens kräftskiva i Pápa.

Urladdningen på lördagens kräftskiva följdes på söndagen upp med en något lugnare spelning på en utomhusrestaurang på torget i Pápa. Där fick även lokalbefolkningen möjlighet att ta del av de svenska Fältartisterna. Regissör och ledare för Fältartisterna var denna gång sångaren Nina Söderqvist. Övriga i bandet var; Marina Johansson, sång, Alexander Kronbrink, gitarr, Per Björling, sång, Carina E Nilsson, klaviatur, Niklas Gabrielsson, trummor, Fredrik Andersson, stand-up och trolleri, Daniel Eriksson, ljud.

Fredrik Andersson förtrollade publiken med både stå-upp coh trolleri.

Fredrik Andersson förtrollade publiken med både stå-upp och trolleri.

Samarbetet som Sverige ingår i benämns Strategic Airlift Capability, SAC. Det etablerades 2008 och består av tolv nationer som genom samarbetet säkerställer tillgång till en strategisk flygtransportresurs genom att man tillsammans flyger med tre C-17 Globemaster III. Förbandet Heavy Airlift Wing, som är den del av samarbetet som är den operativa enheten, är baserat på en ungersk flygbas i Pápa och består av nationerna Sverige, Ungern, Bulgarien, Estland, Finland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien och USA. Varje nation äger en förutbestämd del av tillgängliga flygtimmar och de timmarna används enligt egen nations bestämmande för nationellt försvar, Nato, EU eller FN uppdrag och/eller flygningar för humanitärt bistånd.

Övriga delar som ingår i SAC är Nato Airlift Management Program Office, NAM PO, som är en integrerad del av Nato Support and Procurement Agency, NSPA. NSPA är den del av SAC som ansvarar för anskaffning och underhåll av C-17 systemet. NAM PO har i sin tur tecknat kontrakt med Boeing som tillhandahåller tekniskt stöd till SACs tre C-17 Globemaster flygplan.

Henrik Gebhardt
Informationschef Heavy Airlift Wing

Foto: Catrin Fransson

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *