På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gott Nytt År!

flygvapenbloggen

Nästa år, 2015, firar vi Flygvapnet 89 år. FV är en yngling i jämförelse med de andra stridskrafterna. Utan några vidare jämförelser så är det en pigg, vältränad och mycket effektiv stridskraft vi talar om. Idag är den dessutom högt prioriterad och efterfrågan på den är större än på många år – kanske större än någonsin. Det leder i sin tur till att kraven och förväntningarna på den är hög. Det ska de vara och så här långt levererar stridskraften det som efterfrågas. Det gör den såväl här hemma som långt borta. Man måste dock vara på det klara med att hur effektivt FV än må vara så är resurserna ändliga, i vissa avseenden snart ändliga. Den numerär av personal och materiel som vi idag förfogar över, håller hög klass men är liten till numerär och volym.

Sju år…
Den 11 september i år var det på dagen sju år sedan vi drabbades av det senaste haveriet med dödlig utgång. Den 11 september 2007 kolliderade två stycken HKP9 utanför Ryd i södra Småland. Fyra unga män förlorade sina liv – Marcus, Patrik, Mikael och Hampus. En fruktansvärd olycka som drabbade många anhöriga. Det går inte att hitta något positivt i ett haveri som detta. Det finns inga ord som lindrar eller som kan förklara varför? Minnet av våra kollegor och vänner lever dock kvar. Det är viktigt att minnas, att komma ihåg och känna tacksamhet för alla de som inte är med oss längre, men som genom sina tidigare gärningar har bidragit till det vi idag har att vårda och utveckla. Tack…

IMG_0843

Flygvapnets Minneshall i Tre Vapen på Banérgatan 62 i Stockholm

I morgon, på Nyårsdagen, har sju hela kalenderår passerat utan det oönskade haveriet. Eftersom vår verksamhet är igång tar jag dock inget för givet. Men, jag konstaterar att det aldrig tidigare har passerat en så lång period. Det är värt att kommentera och uppmärksamma. Resultatet är i sig positivt och är till stor del ett utfall av medvetet och proaktivt säkerhetsarbete. Vår flygverksamhet, med allt vad den innebär, bedrivs med minst samma nivå av säkerhet och kontroll som med jämförbara verksamheter militärt och civilt.

Men, det man måste vara medveten om är att vi under de senaste sju åren varit riktigt nära haveriet vid flera tillfällen. Incidenter som stannat vid ett allvarligt tillbud. Man kan till del gottskriva detta utfall till det gedigna arbete vi gör inom ramen för flygsäkerhetsarbetet. Samtidigt måste vi vara ärliga mot oss själva och medge att det varit ren och skär tur vid några tillfällen. Varför skriver jag detta? Det är en påminnelse för oss alla, oavsett var vi verkar inom FV/Flygoperatören, att aldrig släppa greppet. Att inte lämna något åt slumpen oavsett om det gäller planerings- eller genomförandeskedet. Alla som verkar i vårt system har per definition möjlighet att påverka flygsäkerheten, i båda riktningar. Jag förväntar mig att alla förstår det och att alla gör sitt yttersta i alla lägen, moment och situationer i syfte att vi ska undvika olyckan.

Förändringsarbete
Vi har genom åren genomfört en rad större förändringar. Dessa har, inte minst, motiverats av krav på rationalitet och effektivisering av verksamheten. Förändringar behöver inte innebära något negativt i sig. Förändringsarbetet kräver dock resurser och tid. I en komplex verksamhet måste man vara noggrann då man förändrar processer, rutiner och uppgiftsutlägg.

I samband med förra årsskiftet genomfördes det avslutande steget i den nya Högkvartersorganisationen där bla stridskraftscheferna flyttade från INS till PROD och utvecklingsuppgifterna lyftes från stridskraften. För FV innebar det i praktiken att Flygtaktisk stabs bemanning reducerades till nära halva styrkan och Flygvapenavdelningen behöll sin numerär trots att man fick fler uppgifter. En annan stor förändring som skedde inför året var ansvars- och uppgiftsfördelning mellan FM och FMV med koppling till Omdaning Försvarslogistik (OFL).

Som ett led i OFL kommer delar av Materielsystemkontor (MSK) Flyg att övergå till FMV i morgon. Det innebär att FMV blir tjänsteleverantör inom ramen för FM Flygoperatörs ansvarsområde. Under året har omfattande arbete genomförts för att uppdatera manualerna som beskriver verksamheterna rörande flygunderhåll och fortsatt luftvärdighet. Vidare har ett omfattande omstruktureringsarbete, under ledning av PROD FLYG, genomförts. Det arbetet har omfattat överföring av 134 befattningar från FM till FMV samt omfördelning av 104 befattningar inom FM.

Samtlig berörd personal har omhändertagits. Samarbetsklimatet mellan myndigheterna samt med såväl lokala som centrala ATO har under omstruktureringen varit mycket gott. Ett särskilt tack skall riktas till C F7 som ställt resurser till förfogande för omstruktureringen samt med sitt ledarskap starkt bidragit till en smidig överföring av uppgifter och personal.

Strax före jul fick vi besked om FlygI godkännande av tillstånden FSI 064 (RML V6D, Fortsatt Luftvärdighet) samt FSI 065 (RML V6A, Flygunderhåll) från och med 1 januari 2015. Vi ser fram emot fortsatt bra samarbete med FMV i dess nya roll.

Efterfrågade och prioriterade
I maj levererade den parlamentariskt sammansatta Försvarsberedningen sin andra rapport. Den beskriver den negativa utveckling som skett i vårt närområde där den ryska försvarsreformen uppmärksammas och kommenteras. Vidare pekar rapporten tydligt ut prioriterade förmågor och system inom FM som på kort eller längre sikt bör säkerställas.

Det är uppenbart att flygstridskrafterna i många fall står i fokus. Det handlar inte minst om prioritering av luftförsvaret där anskaffningen av Gripen E och ett nytt, mer kvalificerat luftvärnssystem uppmärksammas. Ytterligare tillskott av tio stycken Gripen E, från 60 till 70, uttrycks i detta sammanhang. Rapporten nämner vidare behovet av anskaffning av ett nytt taktiskt transportflygsystem på sikt, behovet av förmåga till rörlighet, ett ändamålsenligt bassystem samt stöd med helikopterresurser. På den politiska nivån refereras återkommande till rapporten, dess innehåll och ambitionen att det kommande försvarsbeslutet ska spegla rapporten.

FV 1

Den stora utmaningen för FM är att i planeringen kunna möta den ambition som Försvarsberedningens rapport pekar ut. Det nuvarande ekonomiska utrymmet möjliggör inte det under den period som definierats.

Prioriteringar och ambitioner i Försvarsberedningens rapport parat med omvärldsutvecklingen, innebärande ökat krav på nyttjande av flygstridskrafter gör att vi som verkar i FV behöver reflektera kring detta. För mig och Flygtaktisk chef innebär det att vi måste vinnlägga oss om att vi gör allt för att få ut den effekt som är möjlig. Detta gäller såväl i den skarpa insatsverksamheten som i den dagliga produktionsverksamheten. Vi måste som alltid göra det med hög kvalitet och säkerhet. Vi måste vara beredda att göra det vid varje givet tillfälle dvs alltid – här och nu. Vi måste göra det på sätt som säkerställer uthållighet. Vi kan förvänta oss att vi behöver göra ännu mer än idag. Med andra ord så är det bara att kavla upp ärmarna ytterligare ett varv, ta ytterligare ett djupt andetag och fortsätta leverera. Det är den prioriterades och efterfrågades lott. Vi vet att det finns en stor förståelse och acceptans för detta i vår verksamhet och vi möter positiv inställning och hög ambition ute på förbanden.

En annan reflektion som är viktig att ha med sig är att efterfrågan och prioritet inte är jämt fördelade mellan stridskrafterna. Det måste vi som verkar i FV förstå och förhålla oss till. Flygtaktisk chef och jag förväntar oss att vi gör det och att vi är ödmjuka inför detta faktum.

FV

Världens bästa flygvapen – i vår storleksklass
Rubriken kan måhända andas förmätenhet och brist på självinsikt. Det är som alltid upp till betraktaren att bestämma det. För oss handlar det om att förmedla en positiv självbild, ett sätt att inte gömma sig bakom falsk blygsamhet och att ställa sig på sidan om en förhärskande Jantelag.

FV av idag är en kompetensorganisation av rang. I det första inlägget, Återblick 2014, finns det beskrivet som en paradox. Det spelar ingen roll vilket annat flygvapen vi jämför med, de riktigt stora eller de i samma storleksklass, så blir vår slutsats densamma: det är mycket få, om ens något flygvapen, som kan mäta sig i förmågebredd och effektivitet relativt den resurs (personal och materiel) som står till buds. Vi skriver inte det för mästra eller skryta. Det är en slutsats som, om den stämmer, är värd att lyfta fram och kommunicera utåt. Det är en slutsats som är viktig för oss som verkar i FV att förhålla oss till, att vårda och utveckla och känna stolthet över. Det gör vi!

Vi vet att det är många ”därute” som är intresserade av och följer vår verksamhet. Det finns många som på olika sätt stöder oss som aktivt jobbar i FV och vår verksamhet. Vi tänker på er som verkar i frivilligorganisationer, kamrat- och intresseföreningar. Vi tänker på er som tidigare tjänstgjort i FV och på er som aktivt skriver om oss på sociala media. Alla som på något sätt engagerar sig i det vi gör motiverar oss att göra vårt yttersta. Tack för att ni engagerar er. Vi uppskattar det.

bild

Till alla som läser detta inlägg vill vi passa på att tillönska ett riktigt Gott Nytt År!

Väl mött 2015!

Micael Bydén                                  Gabor Nagy
Flygvapenchef                                Flygtaktisk chef

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *