På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Angel Thunder

flygvapenbloggen

Angel Thunder 2014
Flygbasjägarkompaniet har nu varit på plats i Tucson, Arizona, USA i en vecka i övning Angel Thunder, världens största Personnel Recovery övning. PR är undsättning av egen nödställd personal.
Egna förberedelser och FIT, Force Integration Training, har speglat första veckan. FIT innebär samövning för att överbygga olikheter i uppträdande och taktik. Detta har bl.a. inneburit acklimatisering i den utmanande miljön som bl.a. innebär temperaturen över +40 grader, höjder på över 3000 meter, kaktusar, skorpioner och skallerormar. Acklimatisering handlar dels om att vänja kroppen vid den belastning dessa förhållanden innebär men för kompaniets två tjänstehundarhundar, DJ och Epina, handlar det även om att vänja sig vid en ny doftmiljö, en mycket stor utmaning i torr, het luft där dofter snabbt avdunstar.
Huvudfokus under förberedelseskedet har dock varit de övningar som genomförts tillsammans med flygbasjägarnas samarbetspartners. Under årets Angel Thunder har flygbasjägarna valt att dela upp sina patruller och integrera dem i tre olika förband, dels med amerikanska PJ’s (Pararescue Jumpers) ingående i 48 Rescue Squadron från Tucson och 58 Rescue Squadron från Las Vegas samt franska Commandos Parachutiste de l ´Air 30 (CPA30). Enheter som flygbasjägarna samarbetat med vid flera tillfällen tidigare.
Redan under detta inledande skede har flygbasjägarna imponerat på sina internationella kollegor. Kompaniets hundar drar alltid till sig uppmärksamheten med förmågan att finna både nödställda människor och explosiva ämnen vilket har gjort flygbasjägarna efterfrågade inför den tillämpade delen. Flygbasjägarnas kunskaper inom vertikal räddning, alltså hur man räddar den som sitter fast på en klippvägg eller i ett träd har visat sig vara helt i klass med amerikanska PJ’s. Förutom hundarna är även flygbasjägarnas prickskytteförmåga något som sticker ut i den här typen av förband, en förmåga som visat sig mycket användbar då det handlar om att kunna ge ett kvalitativt understöd till en liten enhet som ska kunna fokusera sitt arbete på att rädda liv.
Nu är Angel Thunder på väg in i sitt tillämpade skede. Två parallella insatsplaneringar har dragit igång och flygbasjägarna är ianspråktagna fullt ut i båda de uppdragen som startar under fredagen. Uppdraget vars yttersta syfte är att rädda liv och återföra egen personal som blivit avskuren från sina förband – ett moraliskt ansvar för varje försvarsmakt!
bild 3 Fast rope med EC725

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Mats 13 maj 2014 13:22

    Spännande övning! Hur fungerar PR i Sveige idag nationellt så att säga. Är det något som ingår i den återupptagna krigsplanläggningen? eller det kanske är känslig info.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *