På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dag 6 i Filippinerna

flygvapenbloggen

Cebu, 21 november

Torsdag och dag 6 som vi verkat...känns som vi varit här mycket längre då det händer så mycket varje dag och man är igång hela tiden...men kul är det!

Om gårdagen gick i framgångens tecken så var det precis tvärt om idag, det började redan på morgonen. Frukost 0500, transport 0530 för att kunna lasta och starta 0740. När vi kommer ut så finns inte koreanerna på plats som skulle lasta vår last som britterna byggt så vi vänder oss till australiensarna som lovar att hjälpa oss så fort dom lastat sin egen maskin! Efter ett tag kommer i alla fall koreanerna och det rullar på med lastningen. Det går ju fort när den ligger på palett bar man har nåt att lyfta in det med. Allt lastat inklusive last...då börjar lastmästaren kolla på lasten...Tacloban står det...men vi skulle ju till Guiuan! Det visar sig att australiensarna har vår last som skall till Guiuan men skall flyga till Tacloban..dvs man har bytt lasterna! Lite dividerande senare så kommer man i alla fall fram till att vi går till Tacloban med lasten och sen Guiuan med passagerarna. På vägen hem till Cebu så får dom med sig 134 passagerare! Långt ifrån amerikanarnas rekord under Vietnam kriget men ändå en hel del pax!
Under dessa 6 dagar så har vi flyttat mer än 1200 passagerare!

Nu har ju varenda tidsschema spruckit och vi stryker pass två för att kunna hinna pass tre, då går flygmaskinen sönder, det sprutar hydraul vätska ur en styrcylinder! Gissa vilken reservdel vi inte har med i vårt förråd! Givetvis den!

Det slutar i alla fall gott och vi får låna en likadan av Filippinerna och kompanipersonalen gör ännu ett fantastisk jobb under kvällen med att byta ut hela cylindern.

Till råga på allt hade jag gett Flightwatch ledigt och fick göra hans jobb oxå så då fick jag lära mig nya saker igen.

Igår lovade jag ju att lägga upp bild på svenska flaggan i Tacloban....bara att sträcka på er alla för det gjorde amerikanen som stod i givakt och gjorde honör i 15 minuter medans dom trasslade med snören mm.!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu tänker jag knyta mig, jag har varit uppe sen 0445 och klockan är 2200 så nu springer John Blund runt i hela rummet och kastar grus i ögonen!

Johan Edlund
C FOB CEBU

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Karin 22 november 2013 15:26

    Vilket fint jobb ni gör. Det är inte inför alla era resor som man känner sej lugn. Dock har jag en viss erfarenhet av detta och det har alltid varit ok för mej inför era olika färder utomlands. Vill på detta vis skicka en hälsning till er allihop. Sköt om er, kör försiktigt :) så har jag snart maken hemma igen. Hälsningar från Tottes fru

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *