På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Morgon i Cebu 19 November

flygvapenbloggen

Cebu, 19 November

Dagen har kommit igång här sedan några timmar tillbaka, gårdagen blev en bra men väldigt lång dag för alla.

Vi flög tre pass med personal och förnödenheter ut till Ormac och Guilian, två drabbade ställen inte så långt från där vi är baserade. Vi transporterade 72200 lbs, vilket är ca 32000 kg, last och 65 passagerare ut till de två platserna och vi evakuerade 281 personer därifrån.

Dagen startade kl 0530 med frukost och alla var tillbaka på hotellet strax efter 2200 på kvällen....det blir ganska många timmar vi varit igång men behovet av hjälp där ute gör att alla biter ihop och gör sitt yttersta hela tiden.

På morgonen gick jag ut på plattan för att hjälpa lastmästarna med att rigga flygmaskinen...jo till och med chefen tar i ibland...och på vägen ut så stannade jag och pratade med ett gäng som satt på plattan mellan all sin utrustning och åt mat. Det vare ett gäng med räddningspersonal från Sydafrika som hade kommit in nån dag innan och var på väg ut nånstans men dom visste inte var. Dom var väldigt taggade för att få komma ut och var ett riktigt glatt gäng som verkligen såg fram emot att få hjälpa till. Det var en mix av kompetenser från deras räddningstjänst och dom hade med sig massor med materiel för att kunna hjälpa till.
Det visade sig sen att det blev vi som flög ut dom till Ormac under första flygpasset.....kändes kul att få ha pratat med dom innan dom for iväg!

DSC_0608

Man häpnar lite över hur många olika nationer som kommer hit för att hjälpa till och man känner genast en slags gemenskap som gör att det är lätt att prata med alla och man bjussar på saker fram och tillbaka....riktigt kul och en skön känsla!

Min Flightwatch, som är som han är och alltid blir kompis med alla, har till och med fått en tvåstjärnig Filippinsk general att komma in till oss med jämna mellanrum för att bara snacka lite och kolla läget...otroligt avslappnad attityd hos våra värdar som gör att det är lätt att samverka och lösa ut saker!

Nu tänkte jag fokusera lite på mitt jobb här men jag tycker det är kul och viktigt att dela med mig av våra upplevelser härifrån även om det knappt går att beskriva med ord! Hoppas ni uppskattar det och sprider bloggen till era vänner!

Johan Edlund
C FOB CEBU

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

8 kommentarer

  • FVI 19 november 2013 13:02

    Johan
    Jag kan lova dig att er rapportering är uppskattad. Efterfrågan på information är outsinlig. Tack för att du tar dig tid för det och tack till dig och hela TSFE-gänget för den insats som ni är mitt uppe i.
    Micael Bydén/FVI

    • johanedlund FVI 21 november 2013 04:52

      Tack chefen! Jag skall framföra det till personalen!

  • Pelle 19 november 2013 16:28

    Jag skulle gärna läsa inlägg skrivna av hjältarna som gör jobbet på Hercan. Besättningsmän och kvinnors skildringar. De få inlägg om när de svenska hercorna är ute på jobb skrivs av stabspersonal motsv.

    • johanedlund Pelle 20 november 2013 04:01

      Hej Pelle.
      Det jag skriver är det som jag upplever, min personal berättar och dom upplevelser som vi får till oss av befolkningen på plats. Avseende hjältestatus så gör vi i vårt förband ingen skillnad på respektive individs insats, vi är så slimmade att alla individer är lika viktiga för att kunna leverera hjälpen till de behövande. Det spelar ingen roll om man flyger planet, lastar lasten, underhåller flygplanet eller ser till att planera dagen för alla andra...alla insatser är lika värda i mina ögon och skall ges "cred" för det! Jag skall givetvis be både flygtekniker, stabspersonal samt besättning att skriva via mig så att ni kan få en nyanserad bild av vår verklighet på plats.
      //Johan

  • Jela 19 november 2013 17:20

    Intressant att läsa och att få möjligheten att kunna följa Ert fantastiska jobb Ni utför !

  • Henry Larsson 19 november 2013 21:23

    Känner stolthet över vårt flygvapen....håll igång.... hälsar en sedan många år pensionerad flygvapenpilot!!!!

  • Chito Garcia 20 november 2013 20:42

    Thank you Swedish Air Force! Thank you Sweden! and kindly thank the South African team as well.

    • johanedlund Chito Garcia 21 november 2013 04:51

      Chito!
      They were as happy as I am to be able to come here and help your people!
      //Johan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *