På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Transport och Special Flyg Enheten på plats i Filippinerna

flygvapenbloggen

Cebu, Filippinerna 16 November
Efter 30 timmars resande har vi äntligen anlänt till Filippinerna och Cebu där vi tillsammans med MSB skall upprätta en FOB (tillfällig basering) och verka under minst en vecka med vår TP84 Hercules.
De flesta av oss har rest med reguljärflyg till Cebu men två TP84 har flugit under 4 dagar för att ta sig hit med full last......det är ganska lång till Filippinerna!
På vår väg hit så har vi mött massor med tacksamma människor som uttrycker sin tacksamhet för att vi åker runt halva jordklotet till Filippinerna för att hjälpa till! På flygplatsen i Manilla så var det en kvinna som insisterade på att betala vår shuttle buss till inrikesterminalen, hon kom själv från Tacloban som är värst drabbat men bodde och jobbade i London. Hon hade rest hem med mediciner mm som hon skulle försöka få ut till sin hemstad.
Under torsdagen så anlände den första svenska TP84:n med last till Tacloban, den levererade utrustning åt MSB och på vägen därifrån plockades nödställda med ut till Manilla. Efter uppdraget så vände den flygmaskinen hemåt för att lösa andra uppgifter.
Den andra TP84:an landade in sent under natten och när den är urlastad så skall vi börja flyga ut MSB med deras team till olika platser så dom kan påbörja sina räddningsinsatser.
Vi har inte haft en aning om vad som väntat oss på plats så vi har tagit med utrustning, vatten och mat så att vi är självförsörjande under en dryg vecka men MSB har ordnat med boende på plats så nu klarar vi av att leverera fullt ut.
Förbandet består av 21 individer; en liten ledningsdel som skall sköta samverkan mm, två besättningar och en flygunderhållsdel. Med den laguppställningen har vi hög uthållighet över tiden så att vi kan flyga ut så mycket hjälp som möjligt under vår tid här.
Vi är på Mactan Air Base i Cebu och arbetet här samordnas av Filippinska flygvapnet som har koll på alla flighter till dom olika destinationerna som hjälper behöver ut till.
Nu väntar förhoppningsvis en vecka med långa arbetsdagar och många laster med hjälp till katastrofens offer!
Johan Edlund
C FOB Cebu

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • ramjet 16 november 2013 09:13

    Så kom det då äntligen en "notis i vår egen blogg" som berättar vad övriga media skrivit om i en veckas tid! Härligt Johan och alla deltagare att ni är på gång och denna gång riktigt snabbt! Skriv gärna mer och visa bilder från er verksamhet. Helt klart behövs denna typ av "aerodyn" vid dylika tillfällen! Ni gör skillnad!!! / ramjet

  • Lars Stadigh 16 november 2013 17:08

    Vi gillar det jobb som ni gör där borta på andra sidan jorden. På Flygtaktiska staben pågår en insamling till stöd för barnen borta i Filippinerna. Vi samlar in pengar som vi skall skicka till Unicef barnfond i Filippinerna.
    Det går också att sms 50 kr direkt på "KäMPA 2405" till 72400.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *