På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Pressträff 14 augusti 2013

FVI Sekreterare

Ungefär en gång per månad genomför Försvarsmaktens insatschef (C INS), Genlt Anders Silwer, pressträff där media bjuds in. Då och då har Flygvapnet genomfört delar av denna pressträff. I onsdags, den 14 augusti genomfördes pressträffen och avhandlade verksamhet det senaste halvåret/kvartalet såväl nationellt som internationellt. För att delge alla vad Flygvapnet framförde visas bildspelet med kommentarer nedan.

Inledningsvis kan konstateras att Flygvapnet genomför en omfattande verksamhet i tre världsdelar (Europa, Afrika och Asien). Jag skulle vilja dryfta mig till att säga att vi i princip aldrig har haft en så omfattande insatsverksamhet som nu och som vi har haft de senaste åren. Inte minst utifrån hur stor grundorganisation vi har!

 

SC blid 1

Jag inledde med att presentera övergripande vår verksamhet. Bl a tog jag inte upp vår väl genomförda helikopterinsats inom ME03 då Marinen berättade om den i sin presentation.

SC Bild2

SAE ISAF UH 60 – Bilden om HKP 16 i Afghanistan berättade jag om hur den dagliga tjänsten går till med två dagar i 15 min startberedskap, en dag vila samt en dag övning för att därefter åter gå på beredskap i två dygn. Vi har genomfört ett antal uppdrag och har full operativ förmåga. Allt går enligt plan och vi planerar att kvarstanna tom maj 2014. (Vi har tidigare presenterat förbandet i detalj i samband med mission start ¼ 2013)

SC Bild 3

Mali – utöver det som Armen presenterade om sin vht i Mali planerar vi nu för att åka ned på en insats med TP 84 Hercules.

SC Bild 4

Vi har redan 4 stabsofficerare på plats och ytterligare en på väg ned nästa vecka. Rekognoseringsresa är genomförd och man kan lugnt säga att insatsen är under uppstart. FTS och förbandet jobbar intensivt för att bli klara i tid vilket allt pekar på och vi planerar för att basera i huvudstaden Bamako. ”Ett bra och erfaret förband är ånyo på väg ut” avslutade jag med.

SC Bild 5

Nationellt – Där beskrev jag att flygverksamheten  i Östersjön har förändrats såväl i omfattning som i geografisk utbredning. Tidigare bedrevs verksamheten i Östersjön mer kustnära men under 2013 har vi sett en utbredning till det direkta svenska närområdet (se röd ring – dock ej över svenskt territorium!). Det innebär en förändrad normalbild men fortsatt på en betydligt lägre nivå än under kalla kriget. Till höger på bilden kan ett axplock av de flygplan som uppträtt i närområdet under 2013 ses.

SC Bild 6

Den sista bilden redovisar 2 av de 4 tillträdesbrotten/kränkningar som skett under 2013. Exemplen ni ser på bilderna är från söder Gotland där ett lufttankningsflygplan som gick på färdplan med tillslagen transponder kränkte svenskt luftrum. Det gick i förband med ett annat lufttankningsflygplan som hade tillstånd. Vår incidentjakt startade och identifierade flygplanet sydost Gotland.

Den andra kränkningen skedde söder Karlskrona av ett spaningsflygplan som innan passage av gränsen påbörjade sväng men under svängen passerade in i svenskt luftrum. Svensk incidentjakt skuggade flygplanet i princip från Bornholmstrakten och kontinuerligt under inpassagen.

Inga bilder på flygplanstyper redovisades och ej heller nationalitet. ”Vi vet naturligtvis vilken nationalitet som flygplanen hade men normalrutin är att sekretessbelagd rapport skickas till Utrikesdepartementet för handläggning, därför kommer vi i dagsläget inte att kommentera nationalitetsfrågan vidare”. Vi kan komma att återkomma med nationalitet vid en senare pressträff.

(Not – Flygvapnets inriktning är att i framtiden betydligt snabbare publicera/presentera bilder och rapporter om motsvarande händelser i syfte att öka sin öppenhet. Det är mycket positivt och vi vet att detta har diskuterats livligt det sista året. Det kommer, även om många säkert tycker att det går för långsamt.)

Jag avslutade min del med att säga att de övriga 2 kränkningar berodde på missade föranmälningstider och att de fick tillstånd innan inpassage.

På pressträffen i övrigt presenterade Armen sin internationella verksamhet, där inte minst Luftstridsskolans insats i Kosovo nämndes. Marinen sin incidentverksamhet, ME 03 samt de två kränkningar som skett till sjöss. Insatsstaben avslutade med att presentera hur verksamheten i Östersjön ser ut i höst med många egna och internationella övningar med svenskt deltagande samt inte minst ZAPAD 13. De beskrev också att vi kommer att öka vår närvaro i Östersjön under denna tid såväl till sjöss som i luften.

Vi hoppas att ni alla därute uppskattar att vi återberättar vad som sas på pressträffarna på detta sätt så kan ni inte minst jämföra med vad som skrivs i tidningarna!

 

Mvh

Anders Persson

Stabschef Flygtaktiska staben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Christer Persson 20 augusti 2013 18:05

  Hej!

  Undrar vem det är som styr helighetsmakeriet med att inte ange vilka som kränkt vårt luftrum. Är det UD eller flygvapnet?

  Kan ev. en av anledningarna vara att man döljer sin oförmåga att säkert ange vem som kränkt, har annars svårt att förstå vad man i så fall skyddar genom att inte ange kränkande makt.

  En som tröttnat på slentrianmässigt hemlighetsmakeri.

  Christer Persson

  • Anders Persson Christer Persson 23 augusti 2013 19:33

   Hej, tack för din kommentar. Då man konstaterar en kränkning så har man naturligtvis i princip alltid kontroll på vem som kränkte vilket naturligtvis innebär vilken nationalitet. På denna pressträff diskuterades inte vilken nationalitet då detta är en sekretessbelagd information innan Utrikesdepartementet hanterat ärendet vilket tex kan innebära kontakt med landet ifråga. Som jag skrev så kommer öppenheten att öka vilket den också gjort alltsedan vi förra året valde att informera om incidentverksamheten under hösten 2012. Detta är en naturlig utveckling.
   Med vänlig hälsning,
   Anders Persson
   SC Flygtaktiska staben

 • Lennart Berns 21 augusti 2013 08:19

  Hur blir man uppsatt på sändlistan för pressträffarna?

  • Anders Persson Lennart Berns 23 augusti 2013 19:35

   Hej Lennart, jag får hänvisa dig till Försvarsmaktens Informationsstab vilka sköter denna inbjudan.

   Med vänlig hälsning,
   Anders Persson
   SC Flygtaktiska staben

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *