På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök i Schweiz

flygvapenbloggen

Den 16 och 17 januari besökte jag min schweiziska motsvarighet, GenLt Aldo Schellenberg. Han är nytillträdd sen nyåret så det var första gången vi träffades. Huvudsakligen har vi diskuterat olika former av samarbete och utbyten inför en eventuell gemensam upphandling av Gripen E. Den Schwiziska processen går nu in i ett intensivt skede, där parlamentets båda kammare skall besluta om Gripen. Tidsplanen just nu är att den mindre kammaren (Ständerat) kommer att rösta under mars månad, följt av den större kammarens (Nationalrat) omröstning i juni. Därefter vidtar sannolikt folkomröstning som troligen kommer att hållas maj 2014. Anledningen till viss osäkerhet är att efter parlamentets beslut (om det är positivt) har folket hundra dagar på sig att samla minst 50 000 namnunderskrifter för att det skall bli folkomröstning. Detta är ett sannolikt utfall.

Om Schweiz röstar för ett köp av Gripen kommer det att innebära ett omfattande samarbete inom flera områden. Inledningsvis, av naturliga skäl, kommer samarbetet mellan våra flygvapen att intensifieras genom den utbildning av både piloter och tekniker som vi kommer att ansvara för. Föreslaget kontrakt innehåller också en interimslösning där Schweiz kommer att hyra 11 Gripen C/D från och med 2016.

Under torsdagen förevisade Armasuisse (motsv FMV) flygplanet och systemet för parlamentariker och media vid flygbasen Emmen. Gripen 39-7 (Demo) och en 39 C hade flugits ner för evenemanget. Under demonstrationen tillkännagavs det svenska regeringsbeslutet om 60 stycken Gripen E till Försvarsmakten och förberedelser för 22 flygplan till Schweiz, av Ambassadör Thöresson.

 Överlämning av sedvanlig sköld av min schweiziska kollega Gen Lt Schellenberg

Svenska delegationen vid besöket: Genmj Bydén, Mj Bittman (FVI Adj) Övlt Petersson, (Försvarsattaché) Mj Olsson (C TUJAS).

Micael Bydén/FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Thomas Nilsson 25 januari 2013 19:11

    Hej Alla.

    Visst är det fantastiskt att lilla Sverige kan vara ute i världen och skapa samarbetspartners och kunder. Det gör vi på många plan och nivåer. Förutom detta så deltar vi i många övningar, uppvisningar och insattser. Vi har en väl fungerande utbildningsplattform med utomordentligt duktiga lärare, som nu även genomför tekniska lektioner på andra språk. De hjälper till att få godkända elever i andra Operatörers organisationer på alla nivåer, detta vore väl något att lyfta fram.

    Det finnas andra organisationer som jobbar för fullt för att leverans sker mot ställda krav, här finns bl.a. MSK Flyg och andra TeK och MSK:er som lägger grunder för att verksamhet kan genomföras på olika håll. Dessa organisationer har även i rollen som ÄFR (ägarföreträdarensrepresentant) ansvaret att förse alla beställare med utrustning till den beställda nivå som kontrakt och prioriteringsnivåer kräver. Här vill jag lyfta fram all den personal som gör ett fantastiskt jobb så att vi kan operera våra luftstidskrafter och Export Operatörernas luftstridskrafter.

    Jag kan inte/ och vill inte gå in i detaljfrågor på vad, hur, vem och varför men utan denna stomme så hade många varit utan jobb både inom FM, FMV och svensk industri. Jag tycker att Sverige skall vara stolta att vi har så många utbildade, fina, ansvarsfulla och dedikerade människor som fortfarande finns hos Försvarsmakten.

    Min och mångas oro kommer med alla Org. förändringar.

    Förändring mot något motiverat och analyserat samt väl genomtänkt fungerar alltid om informationen och riktlinjerna stämmer mot målet.

    Min starka känsla är att många med mig inte känner sig trygga i FM under rådande omständigheter. Var och en för föra sin egen talan men jag tror att vi står på kanten till en riktigt djup ravin. Kan vara min försumlighet och okunskap men vad gör vi om inga nya vill komma in i FM och ta över våra/mina uppgifter. Eller om de som finns i FM lämnar FM?

    Det är här mitt ljus i tunnels slocknar!

    Jag brukar inte föra talan i media eller bloggar liknande denna, vilket gör denna dag unik för mig.

    För alla som tycker, tänker, önskar och vill så finns förmodligen andra forum, bloggar mm som hanterar frågor.

    Jag finns på plats på min arbetsplats och kommer göra mitt yttersta så länge jag är kvar i FM.

    Till sist vill jag verkligen påstå att alla gör vad de ska i alla roller och nivåer vilket innebär att vi är i Schweiz och har dessa samtal.

    Grattis Sverige för att ni gör ett kanon jobb.

    Med detta önskar jag alla en trevlig helg

    / Mr T

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *