På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Alla deltar i insatsen

flygvapenbloggen

Under lördagen gjordes ett uppehåll i den övning som genomförs för nästkommande helikopterenhet till Afghanistan, SAE ISAF UH-60. Hangaren fylldes istället av ca 140 anhöriga som kommit för att få information inför den stundande insatsen. Besöket inleddes med en genomgång från enhetschefen om hur styrkan är organiserad och vilka uppgifter som väntar i Afghanistan samt en allmän briefing om livet på Camp Marmal. Därefter tog representanter för HR-avdelningen vid Hkpflj och Försvarshälsan på Malmen över och informerade om anhörig- och veteranstöd, villkor och försäkringar samt, inte minst, de viktiga mjuka frågorna som måste diskuteras mellan den som åker och de anhöriga som blir kvar här i Sverige.

Efter genomgången och en gemensam lunch gavs möjlighet att titta på, klämma och känna på den utrustning som vi skall använda under insatsen. En helikopter var i ordningsställd för MEDEVAC, dvs transport av skadade, medan den andra utgjorde eskorthelikopter som bl a från luften skyddar ilastningen av de skadade vid skadeplatsen. Personalen i enheten fanns på plats för att visa och förklara för sina anhöriga hur man kommer att jobba, både i luften och med uppdragsplanering och helikopterunderhåll på basen.

Intresset var stort från de anhöriga och personalen fick svara på många frågor. Informationsdagen utgjorde inte bara starten på en kontakt mellan förbandet och de anhöriga som kommer att löpa under hela insatstiden, den är också en grund för det nätverk mellan de anhöriga som är minst lika viktig.

...och framför allt; Förståelsen för att alla är delaktiga i insatsen, inte bara den som åker iväg. Stödet hemifrån och vetskapen om att allt fungerar där hemma är avgörande för att man skall kunna göra ett bra jobb på plats i Afghanistan.

Magnus Westerlund, C Hkpflj

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Micael Bydén 19 november 2012 08:34

    Magnus
    Ett bra initiativ och en viktig aktivitet. Jag förstår att intresset och uppslutningen var stor. Jag uppskattar att det finns en plan för fortsatta aktiviteter som engagerar anhörigkretsen. En kontinuerlig och naturlig relation mellan arbetsgivaren och "arbetstagaren som helhet" bygger relationer och förtroende som kommer att underlätta för båda parter under insatstiden.
    Micael Bydén/FTCH

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *