På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tyska guldvingar till svenska helikopterpiloter

flygvapenbloggen

Ytterligare en omgång helikopterpiloter har avslutat sin grundläggande flygutbildning. Denna examensceremoni, som genomfördes i Bückeburg fredagen den 21 september, skilde sig dock ganska rejält från de vi sett de senaste åren.

De fyra svenska eleverna var både äldre och mer erfarna piloter än sina företrädare. För första gången sedan vi påbörjade vår grundläggande helikopterubildning, GHU, i Tyskland har har vi konverterat Gripenpiloter till helikopter.

Förvisso omskolades stridsflygare till FRÄD-helikoptersystemet i Flygvapnet innan den försvarsmaktsgemensamma Helikopterflottiljen bildades 1998, men nu går dessa piloter mot mulitrole-förmåga i vårt insatsförband, dvs helikopterbataljonen.

På bilden syns Mj Thomas Palmklint, Kn Andreas Johanson, Mj Björn Johnson,
Kn Krister Falkbrink och Kn Ola Nilsson

De fyra herrar som fått förmånen att lära sig bemästra luften på det värdiga sätt som bara en helikopter kan erbjuda är mj Thomas Palmklint, kn Andreas Johansson, kn Ola Nilsson och kn Krister Falkbrink.

Då dessa erfarna piloter kom till utbildningen med ett stort antal flygtimmar i bagaget förärades dom de tyska guldvingarna, vilket visar att de flugit minst 1800 timmar. Det var en stor ära för mig som flottiljchef att få vara närvarande när den tyske chefen för Arméflyget, gen Wolski, för första gången i historien delade ut dessa vingar till svenska piloter.

Efter avslutad GHU kommer nu piloterna att påbörja inskolning på de svenska helikoptersystemen för att tjänstgöra vid 1.hkpskv på Kallax och 3.hkpskv i Ronneby.

I samband med examen avtackades också Mj Björn Johnson för sin tid som ”senior swede” vid flygskolan i Bückeburg. Han ersätts på plats av Kn Kenneth Olsson.

Magnus Westerlund/ C Hkpflj

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Mats Persson 7 oktober 2012 18:20

    Grattis till en annan typ av vingar!
    Lycka till i fortsättningen!

    //PM

  • Hasse Evefalk 9 oktober 2012 17:06

    Grattis till er alla!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *