På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ryska Flygvapnet 100 År

flygvapenbloggen

Har precis kommit hem från Moskva efter att ha deltagit vid firandet av ryska flygvapnets 100-års jubileum. Flygvapenchefer eller deras representanter från 75 länder fanns på plats för vara att med och uppmärksamma denna händelse. För mig personligen var det första gången jag besökte Ryssland och jag har fått många nya intryck och många nya insikter. Moskva med (åtminstone) 11,5 miljoner invånare (enl Wikipedia) är en fantastisk stad med all dess historia och kultur som många av oss läst och hört om. Samtidigt är staden påtagligt expansiv där det byggs nytt och stort överallt.  ”Kontraster” är ett passande uttryck.

Jubileumsevenemanget genomfördes under tre dagar. Det startade i fredags med en konferens under rubriken ”Gemensam himmel”. Konferensen invigdes av den ryske försvarsministern Anatolij Serdjukov och flygvapenchefen Viktor Nikolajevitj Bondarjev stod som värd. Dagen till ära befordrades Bondarjev till Generallöjtnant. Tillsammans med representanter från sju andra länder, hade jag förmånen att ge en presentation vid konferensen. I mitt fall handlade den inte helt överraskande om svenska Flygvapnet och innebar en kort exposé om våra resurser och uppgifter, genomförda/pågående/planerade insatser samt om de utmaningar vi står inför och identifierade fokusområden. Andra ämnesområden som presenterades var flygsäkerhet och hantering av luftrum. Under eftermiddagen, efter att konferensen avslutats, bjöds vi gäster på en mycket trevlig båttur på Moskvafloden där vi serverades mat samt underhållning i form av traditionell dans och musikframträdanden. Ett av de första och absolut mest minnesvärda sångframträdandena genomfördes av nuvarande flygvapenchef, Bondarjev, tillsammans med flera av hans företrädare samt en handfull aktiva operativa chefer på generalsnivå. Med stolthet och självklarhet framförde man flygvapnets sång. Något att ta efter kanske…?

På lördag genomfördes den första av två flygdagar vid flygfältet Ramenskoje som är beläget i staden Zjukovskij ca en och en halv timmes bussfärd utanför Moskva. Rysslands president, Vladimir Putin, invigningstalade och i samband med talet adresserade han de kommande tillskotten av nya flygplan (600) och helikoptrar (1000). Detta har kommenterats i svensk media under helgen. I sak inget nytt. Omfattningen (ekonomi och volymer) av kommande anskaffningar av militära materielsystem är tidigare kommunicerad och uttalandet i helgen bekräftar detta.

Lördagens flygdag, för särskilt inbjudna följdes under söndagen upp med ytterligare en flygdag för allmänheten. Programmen för de båda dagarna var snarlika och omfattade en mängd olika flygplan- och helikoptertyper samt uppvisningsgrupper, från alla tidsåldrar och från olika delar av världen. Den mest spektakulära uppvisningen stod enligt mångas uppfattning SU-35 för. T-50 (PAK-FA) flög i förevisningssyfte och fick stor uppmärksamhet. MI-26 var en annan plattform som fick mångas beundrande blickar på sig, nästan skrämmande stor som den är.

T-50 (PAK-FA)

Utöver konferens och flygdagar gavs möjlighet till kulturprogram i form av besök vid Kreml, Röda Torget, Izmajlovo-marknaden mm. Vår försvarsattaché i Moskva, Håkan Andersson, och hans medarbetare har varit ett ovärdeligt stöd för mig inför och under besöket. Passar på att rikta en hälsning och mitt varma tack.

Micael Bydén/FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Nils 14 augusti 2012 08:33

    Micael, det är en gåta hur du kunnat närvara och totalt missat eller i alla fall helt utelämnat i din text ovan att en svensk privatperson (Mikael Carlson) deltog i uppvisningarna med ett flertal historiska och unika flygplan, var finns din stolthet över Svenskt flyg och vad vi i Sverige åstadkommer ???

    • Bydén Micael Nils 15 augusti 2012 21:45

      Nils
      Din gåta har följande förklaring. Varken jag själv eller min delegation, inkluderande svenske förrsvarsattachén i Moskva var medveten om att Mikael fanns på plats med sina flygplan. Det framgick heller inte i den information vi erhöll inför flygdagen i lördags eller den information vi fick på plats. Vi såg stora delar av flyguppvisningsprogrammet, men absolut inte allt. Under pågående flyguppvisning deltog vi i en mottagning som den ryske flygvapenchefen höll och jag hade ett personligt möte med honom under samma period.
      Idag har försvarsattachén varit i kontakt med Mikael. Han har beskrivit att han via flyghistoriska arrangörer tagit sig till Moskva. Mikael har själv inte tagit någon kontakt med svenska ambassaden på plats då han erhållit allt nödvändigt stöd från rysk sida.
      Jag uppskattar att du gjorde mig uppmärksam på detta och jag kommer att lägga in ett särskilt inlägg om Mikales framfart i Moskva. Jag uppskattar däremot inte vad du insinuerar i avslutningen på din kommentar.
      Micael Bydén/FVI

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *