Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Change of Command

Svensson Johan

Under tisdag förmiddag, 31 juli, genomfördes chefsbyte för de amerikanska flygvapenstyrkorna i Europa, US Air Force Europe (USAFE). Avgående chef, general Mark Welsh lämnade då över ansvaret till general Philip Breedlove. Ceremonin genomfördes vid den amerikanska flygbasen i Ramstein, Tyskland, och förrättades av chefen för amerikanska flygvapnet (US Air Force Chief of Staff) general Norton Schwartz. På plats fanns, förutom personal ur de organisationer och enheter som verkar från Ramstein, flygvapenchefer och/eller representanter från många av de europeiska länderna. Jag kan konstatera att man är lite av ceremonimästare på den amerikanska sidan. Chefsbyten, befordran, medaljering av personal och liknande händelser är viktiga och man uppmärksammar de enligt fasställda former. Högtidligt, värdigt och professionellt.

General Mark Welsh har varit chef för USAFE sedan december 2010. Welsh tar nu över som chef för US Air Force efter Schwartz.

På bilden ses från vänster: General Norton A. Schwartz (Chief of Staff, USAF), General Sir Richard Shirreff (Deputy Supreme Allied Commander, Europe), General Carter F. Ham (Commander, US Africa Command), General Mark A. Welsh III (avgående Commander USAFE) och General Philip M. Breedlove (pågende Commander USAFE).

Nästa internationella evenemang som jag planerar att delta vid går i österled. Det sker redan nästa helg då ryska flygvapnet firar 100 års jubileum. Under fredag den 11 augusti genomförs en internationell konferens i Moskva under temat ”Gemensam himmel”. På lördag 11 och söndag 12 augusti (vilket är det formella födelsedatumet) genomförs flygdagar i staden Zjukovskij. Ett evenemang som jag personligen ser fram emot väldigt mycket och ber att få återkomma till.

För många av oss närmar sig slutet av semesterperioden med stormsteg. För min personliga del är jag åter i tjänst i nästa vecka. Jag ser fram emot att komma ut på verksamhetsorterna under hösten och få ta del av all den verksamhet som genomförs.
Väl mött då!

Micael Bydén FVI

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

8 kommentarer

 • Magnus 12 augusti 2012 17:57

  Rätt svar borde alltså vara att på samma sätt som vi har en ÖB och en Chef Insats så borde vi ha en FVI och en FTCH. Kanske en FTCH som tillika är stf FVI?

 • E 10 augusti 2012 21:53

  Jag tror det varit uppe på bloggen tidigare, men General Welsh har genomfört ett antal mycket bra och tänkvärda tal om ledarskap, med sunda åsikter om vad som verkligen är viktigt. Bland annat dessa två från USAFA.

  2011:
  http://www.youtube.com/watch?v=wRgNVpCi6rY

  1999:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ud32agKHcyQ

 • Janne 9 augusti 2012 07:31

  Bengtson,

  Du har en poäng, absolut. Tyvärr har CFVrollen sedan kalla krigets dagar mer och mer blivit en representativ roll, eftersom försvarsgrensägandet försvann. FVI äger inga pengar själv utan måste söka stöd hos andra generaler vilka inte ens behöver ha vingar på gradbeteckningen.

  Ett visst återtagande har dock skett genom begreppet taktisk chef (FTCH) men som jag skrev är det en idiotisk sak att lägga denna uppgift på inspektörsbefattningen. Denna befattning (FVI) har sedan kalla krigets slut blivit vad vår kung blivit: en galjonsfigur för att främja export samt representera. Högre makter (läs politiska makten och därmed indirekt ÖB) menar att denna uppgift är viktigare än kärnverksamhet (insatser) så FVI gör inga fel genom att genomföra detta.

  Men man kan självklart ha synpunkter om det är rätt sätt att spendera en generalsbefattning/-lön på...

 • Bengtson 8 augusti 2012 19:30

  "Representationsåtaganden som inte går att smita från...." ??
  Vem straffar den som smiter från "representation"? Är FM ett ceremonikoncept eller en Försvarsmakt? Det är självklart att även CFV måste prioritera, och då kan man prioritera egen verksamhet framför "representation"? Eller?

 • Bydén Micael 6 augusti 2012 18:36

  Jonas!
  Tack för din kommentar och dina tips, råd och förväntningar. Jag uppskattar detta och kan bekräfta att jag lyssnar till er som engagerar er i våra gemensamma frågor.
  Först och främst skulle jag önska att jag generelt sett hade mer tid för att möjliggöra att jag lite bättre kunde leva upp till de förväntningar som finns på mig. Nu är det inte möjligt och för mig, som för många andra, handlar det om att prioritera tiden, att vara rädd om den och försöka få ut så mycket som möjligt av den som är tillgänglig.
  - Vad gäller taktiska diskussioner, engagemang kring frågor som samverkan mellan FV och LV, bas- och ledningsomrpådet mm så är det min absoluta ambition att mer aktivt kommunicera och diskutera detta. På kort sikt kommer vi att dialogisera den nyutgivna FVUP 2012 vilken jag själv kommer att ta min utgångspunkt ifrån i våra diskussioner. Läs den gärna och kom med synpunkter på den. Vidare kommer du att se ett tydligt fokus på bas- och ledningsområdet inom ramen för de nationella övningar vi har framför oss.
  - FV Bloggen kommer fortsättningsvis att ha en naturlig plats för vår gemensamma kommunikation. Jag ber dig och alla andra läsare att stötta mig i detta. Om alla sitter och väntar på inlägg bara från FVI och FTCH så blir bloggen inte särskilt attraktiv. Det händer så mycket i FV kontinuerligt och över tiden som är av intresse. Min sekreterare är alltid redo att ta emot underlag för publicering bloggen. De områden du pekar på som vi behöver diskutera är relevanta och jag välkomnar inlägg kring dessa.
  Vi ses. Micael

 • Janne 6 augusti 2012 14:43

  Genom säkra källor vet jag att FVI har en full almanacka och att det finns representationsåtaganden som inte går att smita från som nytillträdd FVI. Därav det stora systemfelet att blanda FVIrollen med taktisk chef, hur kan ngn lösa två 100%tjänster utan att det blir en kompromiss där ngn av tjänsterna allvarligt stryka på foten? En otacksam och omöjligt uppgift.

  Däremot tror jag ändå att FVI behöver prioritera FTCH mer än FVI under hösten, oavsett vad industrin och FMV tycker. Men vetskap om kommande 12månaders "vinna eller försvinna-process" i FM finna det liksom inga andra rimliga val...

 • Alf Ingesson Thoor 5 augusti 2012 21:20

  @Jonas, bra tips till chefen. Har ändå uppfattningen att inspektören har de ambitionerna men almanackan fylls nog på snabbt. "System flygvapnet" är en bra rubrik, lätt att fastna i 39 snacket. "Återta FV" är min önskan, vi måste bli en egen identitet igen.

 • Jonas 4 augusti 2012 20:54

  Hej Micael!

  Du är välkommen tillbaka till jobbet efter sommaren och förstår att du ser fram emot att komma ut på förbanden och göra traditionsenliga besök.

  Som FV-anställd önskar jag mig dock istället följande av dig i höst:

  1) Börja engagera dig/synliggör dig mer i taktiska diskussioner. Grundevik är ensam på den taktiska diskussionsarenan nu, det är olyckligt. Diskutera och ta fram koncept för ökad samverkan mellan FV och luftvärnet, gå på offensiven i flygbasfrågan och starta en diskussion om hur vi kan förbättra vårt icke-existerande baskoncept. Ta lead i frågan om verkansprocessen och återbeväpna våra JAS 39 med kvalificerade attackvapen.

  2) Synliggör dig i HKV, inte minst på FTS. Gå in regelbundet i AOC, ge ut riktlinjer och prioriteringar till folket på golvet. FTS personal har inte sett sin taktiske chef sedan Silwer lämnade skutan.

  3) Flygvapenbloggen har gått från att leda FM bloggverksamheten till att föra en tynande tillvaro i skuggan. Återta detta. Vi behöver prata rekrytering, yrken, taktiska diskussioner och vår historia: "flygvapnets själ".

  4) Se till att 39-frågan upphör bli en fråga om endast ett flygplan, och diskutera istället "systemet flygvapnet" och hur detta ska utvecklas. 60 st 39 E/F är inte mer än en galjonsfigur om vi inte har trovärdigt baskoncept, en stor och bred vapenarsenal och en god logistikförmåga. 39 E/F-frågan handlar idag endast om industrifrågor, lyft frågan från denna nivå till en flygvapenfråga där kringkomponenterna är minst lika viktiga som flygplansskrovet. Och det räcker inte endast om att PRATA om detta, det behöver även ske i HANDLING (bloggar, seminarium, föreläsningar, debatt i media etc.).

  Gör du detta tror jag att ditt första år som FTCH/FVI kommer att sluta galant!

  /Jonas

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *