Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Sju Flygvapengeneraler debatterade ledarskap

FVI Sekreterare

Från vänster: Sven-Olof Olson, Bert Stenfeldt, Kent Harrskog, Jan Jonsson, Jan Andersson och Micael Bydén

Ett hundratal personer med skilda bakgrunder och anknytningar till flyget samlades på onsdagen den 30/5 i Flygvapenmuseum i Linköping för att lyssna på ett unikt seminarium. Det var Svensk flyghistorisk förening, SFF, och Östergötlands Flyghistoriska Sällskap, ÖFS, som arrangerade ett seminarium med flygvapengeneraler från olika tidsepoker. Ämnet var ledarskap och dess problem under olika perioder i flygvapnets historia.

Närvarande generalspersoner i panelen var Sven-Olof Olson, Bert Stenfeldt, Kent Harrskog, Jan Jonsson, Jan Andersson, Anders Silwer samt nuvarande Flygvapeninspektören Micael Bydén. Saknades gjorde endast Mats Nilsson som var på utrikesresa med vår Konung.

Åhörarna fick lyssna på kortare föredrag från varje paneldeltagare där dessa beskrev de svårigheter de mött under respektive ämbetsperioder. Moderator Christer Åhström, tidigare SVT, ledde sedan en debattimme, som blev nästan två, där inläggen från generalerna hade en spännvidd över närmare 70 år och varierade från problemet för FV att synas i media via rekryteringsproblemen över till flygsäkerhetsfrågor.

Det var ett avspänt gäng generaler som bjöd på sig själva där den okrönte mästaren, likt TV-serien Mästarnas Mästare, naturligtvis blev Flygvapnets äldste ännu levande Flygvapenchef, den 86 år unge Sven-Olof Olson. Generalernas general med andra ord.

Hela tillställningen filmades och kommer att bli tillgänglig på DVD så småningom.

Alf Ingesson Thoor

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Love Lundquist 18 december 2015 14:39

  Undrar om man kan förvärva DVD:n som nämns ovan. Jag är avlägsen släkting som beundrar Svenolle.

  Tacksam för svar
  Love Lundquist
  18 december 2015

 • Lars Karlbacken 11 september 2014 11:50

  Vilket härligt gäng,Hade varit trevligt att få vara åhörare.
  Har några foton från FörGfu tillsammans med Jan "pinnen " Jonsson1970 .Han hade redan då bestämt att han skulle bli General och chef för flygvapnet .Bra gjort,stor respekt .
  Lasse Olofsson

 • Lennart Berns 21 juni 2012 10:12

  Om man skall vara riktigt noga så står ÖFS för Östergötlands Flyghistoriska Sällskap.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *