På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lion Effort 2012: Slutet på övningen

flygvapenbloggen

Alla fyra nationernas JAS 39 Gripen uppställda på ramp 4. Foto: Catharina Bergsell

5 april

LIVEX är slut och övningen i sin helhet. Under skärtorsdagen lämnar tjeckiska och ungerska delegationerna med både JAS 39, ALCór, An-26 och CASór, Ronneby. Tjeckerna kommer dock tillbaka till Sverige vecka 15 för att öva på Vidsel.

Den sydafrikanska delegationens personal lämnar Ronneby under kommande två dagar. Deras Gripenflygplan lyfter i skrivande stund mot Linköping där de kommer att genomgå en modifiering på Saab. Därefter kommer de skeppas hem till Sydafrika.

Under onsdagen besökte även Air International Magazine övningen och kommer skriva ett flertal större reportage om F 17, Lion Effort och Gripen User Group- ländernas deltagande. Ett högt flygande tips är att hålla noggrann uppsikt på kommande utgåvor av denna tidskrift.

För övrigt har större delen av verksamheten kopplad till Lion Effort börjat ebba ut. De som ännu inte kan koppla av är Host nation support som den kommande veckan har fullt upp med efterarbetet, såsom återställandet av Lion Camp (barackuppställningen där de olika nationerna haft sitt UPL under veckan) mm.

En kort summering av övningen:

Deltagande nationerna i GUG var väldigt nöjda med upplägget och själva genomförandet och målen med övningen är uppnådda. Nu vet vi vad vi ska utveckla och en bra grund är lagd inför nästa Lion Effort 2015 som genomförs i Tjeckien.

Catharina Bergsell, F 17

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Bydén Micael 6 april 2012 09:23

    Lion Effort 2012 Livex är avslutad efter några mycket intensiva dagar. Övningen har varit lätt att följa tack vare utmärkt rapportering i sociala medier, inte minst på FV Bloggen. Jag hade själv förmånen att följa övningen på plats från F17 under ett par dagar den gångna veckan. På måndag med H.M. Konung Carl XVI Gustaf och på tisdag med särskilt inbjudna gäster från Sverige och övriga deltagarländer. Samtliga jag pratat med, besökare och övningsdeltagare uttrycker sig uteslutande i mycket positiva termer. Det gäller allt från personligt mottagande till kavlitet i övningsplanering och genomförande.
    Jag vill här passa på att rikta ett varmt tack till alla inblandade, ingen nämnd ingen glömd, för personliga insatser som bidragit till att Lion Effort 2012 blev den framgång som vi planerade för.
    Tack och Glad Påsk!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *