På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Andra dagen på LIVEX, Lion Effort 2012, 2 april

flygvapenbloggen

Kung Bore har varit i farten. Under gårdagskvällen regnade det och på natten sjönk temperaturen till en bra bit under nollan. I Sverige är vi vana vid att alltid ha planen inne i hangarerna över natten, men på grund av utrymmesbrist under övningen står många av flygplanen ute på ramperna.

Måndagen började därför något bistert då vår tekniska personal upptäckte att alla luckor och annat som skall gå att öppna på Gripenflygplanen var hopfrusna. Men den kvicktänkta personalen visste hur man råder bort på även den här typen av ”övningsverksamhet”. Kvickt togs varmluftsaggregaten och avisningsvätskan fram och det tog inte lång tid innan planen var redo för att lyfta mot skyn.

Dagens besök

HMK var förundrad över hur detaljerade flygbilderna är. Foto: Försvarsmakten

Idag har H.M. Konung Carl XVI Gustaf varit och besökt övningen Lion Effort. HMK visade sig vara oerhört intresserad av övningen som sådan vilket tydligt framgick under de olika föredragningarna han fick under dagen. Samtliga delegationsansvariga höll ett kort anförande kring deras deltagande och HMK nickade instämmande då de tackade för den ännu så länge väl genomförda övningen.

Under fältmässiga förhållanden höll den sydafrikanska delegationsansvarige en kortfattad presentation av deras erfarenheter kring övningen och Gripenplanet. Foto: Försvarsmakten

Visst är det smickrande att HMK tar sig tid att bevista en övning som i och för sig är världens största Gripenövning (om man ska räkna till antalet Gripenflygplan) när vi alla har vetskapen om hur fullspäckad hans almanacka är.

Dagens hemkomst

KS 24, Äntligen hemma! Foto: Försvarsmakten

Och så äntligen, till många anhörigas glädje så kom KS 24 hem. De landade kring 19-tiden och ska under kvällen lämna in sina vapen och kanske till och med ta sig en välförtjänt öl på mässen.

Välkomna hem!

Catharina Bergsell, F 17

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *