På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Från Ö till Ö

flygvapenbloggen

Junkön utanför F21 vecka 7, morgontemperatur -35C.                                                            En sol som knappt når över trädtopparna kämpar för att försöka ta sig igenom molnen. Fukten i luften har blivit kristaller som glittrar i det lilla ljus som finns.

En stillhet och tystnad råder över Junkön, men den stillheten och tystnaden ska snart förstöras av en grupp soldater från 211. Flygbassäkpluton som sakta framrycker på skidor, stavarna i en hand, vapnet i den andra. Smattret från säkrarens kulspruta är öronbedövande när det sliter sönder tystnaden, -”Fiende kl.11!!”, ekar genom den vita skogen.

Den verkligheten är sedan 43 dagar och 40 vaktpass utbytt mot sin totala motsats. Dagstemperaturer på över +40 C, nätter sällan kallare än +25C. En vulkan som skymtar bakom diset, luftfuktighet som gör det tungt att andas, värmemirage som stiger från den brännheta rullbanan långt in på kvällarna.

En ny ö, Sicilien, helt nya förutsättningar men med samma krav. Uppgiften är att bevaka svensk skyddsvärd materiel när övriga förbandet är i vila eller av annan anledning inte kan bevaka utrustningen.

Soldatens dag börjar på eftermiddagen efter en god dags sömn till det sövande brummet från AC-anläggningen. Efter väckning är det tid för dagens träningspass. Träningen varieras mellan gymmet eller en löptur/marschträning runt basen. En gång i veckan är det gemensam fys, crossfit, följt av volleyboll och samkväm. 

Efter att ha avnjutit en måltid som består av diverse kulinariska läckerheter från det italienska köket framrycker soldaten till hangaren där det svenska förbandet huserar. En kort ordergivning, därefter börjar nattens bevakning.

 Efter över en månad här tillsammans med mina soldater har jag insett att det är en rutintjänst som ställer samma höga krav som Junkön vecka 7, samma krav på självdisciplin.

 Att ta hand om sig själv, träna, dricka vatten mm. Att bibehålla fokus på uppgiften även när det börjar bli långrandigt och ögonen känns tunga. Att inte glömma varför vi är här.

 Det är egenskaper som jag tycker definierar en bra soldat, oavsett vilken ö man är på.

/ C Bevakning FL 02

Genom

Öv Fredrik Bergman                                                                                                                      CO FL 02

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • BEQ 14 augusti 2011 18:40

    Väl skrivet!

    /BEQ

  • Larsson, Eksjö 14 augusti 2011 20:01

    Ett förband som kan verka och övar i subarktisk skärgårdsmiljö för att i ett senare skede verka i den Medelhavsvärmen skapar respekt! En stor eloge till personalen på FL02!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *