Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Från Ö till Ö

chefen fl 02

Junkön utanför F21 vecka 7, morgontemperatur -35C.                                                            En sol som knappt når över trädtopparna kämpar för att försöka ta sig igenom molnen. Fukten i luften har blivit kristaller som glittrar i det lilla ljus som finns.

En stillhet och tystnad råder över Junkön, men den stillheten och tystnaden ska snart förstöras av en grupp soldater från 211. Flygbassäkpluton som sakta framrycker på skidor, stavarna i en hand, vapnet i den andra. Smattret från säkrarens kulspruta är öronbedövande när det sliter sönder tystnaden, -”Fiende kl.11!!”, ekar genom den vita skogen.

Den verkligheten är sedan 43 dagar och 40 vaktpass utbytt mot sin totala motsats. Dagstemperaturer på över +40 C, nätter sällan kallare än +25C. En vulkan som skymtar bakom diset, luftfuktighet som gör det tungt att andas, värmemirage som stiger från den brännheta rullbanan långt in på kvällarna.

En ny ö, Sicilien, helt nya förutsättningar men med samma krav. Uppgiften är att bevaka svensk skyddsvärd materiel när övriga förbandet är i vila eller av annan anledning inte kan bevaka utrustningen.

Soldatens dag börjar på eftermiddagen efter en god dags sömn till det sövande brummet från AC-anläggningen. Efter väckning är det tid för dagens träningspass. Träningen varieras mellan gymmet eller en löptur/marschträning runt basen. En gång i veckan är det gemensam fys, crossfit, följt av volleyboll och samkväm. 

Efter att ha avnjutit en måltid som består av diverse kulinariska läckerheter från det italienska köket framrycker soldaten till hangaren där det svenska förbandet huserar. En kort ordergivning, därefter börjar nattens bevakning.

 Efter över en månad här tillsammans med mina soldater har jag insett att det är en rutintjänst som ställer samma höga krav som Junkön vecka 7, samma krav på självdisciplin.

 Att ta hand om sig själv, träna, dricka vatten mm. Att bibehålla fokus på uppgiften även när det börjar bli långrandigt och ögonen känns tunga. Att inte glömma varför vi är här.

 Det är egenskaper som jag tycker definierar en bra soldat, oavsett vilken ö man är på.

/ C Bevakning FL 02

Genom

Öv Fredrik Bergman                                                                                                                      CO FL 02

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Larsson, Eksjö 14 augusti 2011 20:01

    Ett förband som kan verka och övar i subarktisk skärgårdsmiljö för att i ett senare skede verka i den Medelhavsvärmen skapar respekt! En stor eloge till personalen på FL02!

  • BEQ 14 augusti 2011 18:40

    Väl skrivet!

    /BEQ

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *