På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första dagen på jobbet: PRIDE

flygvapenbloggen

image

Idag är första dagen på jobbet för mej, efter en bra semester. I kalendern fanns Stockholm PRIDE.

Årets upplaga genomförs i Kungsträdgården. Jag tycker det är ett bra val. HBT-frågorna kommer in i den vanliga stadsbilden med naturlighet.  Jag tror på den idén. Dessutom inget inträde vilket ger möjlighet till besök från fler.

FM har ett tält direkt vid ingången från Hamngatan. Jag träffade engagerade rekryterare där.

Varför ska då FM ledning finnas på PRIDE? Självklart ska vi finnas där för att markera att HBT-frågorna är en naturlig del av vardagen och att FM är en arbetsgivare som vill mångfald.

Så långt uppgiften som följer med ämbetet. Jag har också en personlig erfarenhet av en flygvapenanställd som för 20 år sedan valde att ta sitt liv istället för att komma ut. Han  var en god vän på ett par kurser och en humoristisk begåvning. En tragedi att en människa mitt ibland oss gick med sådana kval för sin sexuella läggning. Så jag var på PRIDE för att hedra honom också.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

10 kommentarer

  • Stockholmsknekt 4 augusti 2011 18:15

    Go FM & FV!

    /Stolt soldat

  • Förste Sergeanten 4 augusti 2011 19:45

    Vad för typ av Mångfald? Vems Värdegrund? Personer får självklart ha vilken etnicitet, religion, sexuell läggning de vill MEN Försvarsmakten skall väl ändå tillämpa Svenska Värderingar, Svensk kultur.

    // Förste Sergeanten

    • FVI Förste Sergeanten 6 augusti 2011 03:34

      Förste Sergeanten

      Vad är svensk kultur och värderingar? FM är en del av staten och ska skydda och tillämpa de värderingar s
      om våra folkvalda uppfattar vara "våra värderingar". Rättsstat, demokrati, yttrandefrihet, religionsfrihet mm. Jag tänker inte gå in och definiera vår kultur men jag tycker att Norge har börjat få grepp om vad deras kultur är de senaste dagarna. Läs gärna DN 5/8 där Norges utrikesminister ger sin syn i ett par viktiga frågor.

      Anders Silwer

  • Joakim Lundqvist 4 augusti 2011 21:14

    Med all respekt för redan inträffade tragediers inblandade, med vilka jag känner djupt: torde det inte vara medarbetare i FM och människor i övriga samhället som går med kval över andras sexuella orientering, snarare än de enskilda medarbetare som inte passar i normen? Och ekar det inte litet ihåligt att FM vill profilera sig som en myndighet som inte diskriminerar när åtgärder för att motverka diskriminering inte märkts på gräsrotsnivå de senaste åren? Vackra löften från högkvartersnivå hjälper väl sällan långt om problemen manifesterar sig framförallt på golvet i verksamheten?

    Joakim Lundqvist
    Livgardet

    • FVI Joakim Lundqvist 6 augusti 2011 03:25

      Joakim

      Du har rätt. Alla frågor som har med värderingar att göra handlar om att alla vi, i alla vardagssituationer, står upp för värdegrunden. Jag tror att de små kommentarerna i den lilla gruppen kan vara direkt förödande. Chefens roll är därför viktig.

      Jag gick en chefsutbildning i USA för 10 år sedan. En tes för chefer var: "Never Walk by a problem". D v s all vi som är chefer, och alla medarbetare, måste hela tiden visa var vi står i värdegrundsfrågor. D v s vi ska inte acceptera diskussioner eller handlande som t ex inte följer en bra värdegrunden avseende HBT-frågor.

      Anders Silwer

  • Lättstörd 6 augusti 2011 12:31

    Jag tror att det snarare är politisk korrekthet, mer än något annat, som gör att FM har en så hög svansföring i just HBT-frågor.
    FM ledning verkar anse sig gisslantagna av denna högljudda subfraktion, och frågar sig oroligt; "-Hur högt ska vi hoppa?"

    • FVI Lättstörd 7 augusti 2011 00:15

      Lättstörd

      Som sagt i mitt inlägg. Jag hade två anledningar att vara på PRIDE. För min befattning och min gamla kompis.

      Anders Silwer

  • Terese Tilly 10 augusti 2011 00:46

    Till 1st Sergeanten.
    Svenska värderingar men framför allt svensk kultur innebär allt det som du räknar upp och som Försvarsmakten skall spegla och är satt att värna. Alla kan inte gilla allt till tusen just idag eller kanske inte heller imorgon, men en vacker dag kanske du står där och har någon närstående som representerar en minoritet i form av religion, kär i"fel" person eller sexuell läggning. Det finns många länder med bättre somrar än i Sverige där de styrande har bestämt vad, hur och när medborgarna skall tycka och ändå flyttar vi inte dit....

    • FVI Terese Tilly 10 augusti 2011 04:55

      Terese

      Begreppet minoritet är jättebra. Vi är alla en del av en minoritet i något avseende. Det kan vara banalt som att vara cyklist, men precis som du säger så behöver vi bara fundera på hur vi vill bli behandlade då.

      Anders Silwer

    • Commander Terese Tilly 10 augusti 2011 13:17

      Bra där, Terese!

      / Commander

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *