På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hög produktionstakt parallellt med pågående insatser

flygvapenbloggen

Instruktörerna vid Gustav Röd tillsammans med sina thailändska eleverInstruktörerna vid Gustav Röd tillsammans med sina thailändska elever. Foto: Henrik Gebhardt

 

Gästinlägg från Henrik Gebhardt, F 7:

I dessa insatstunga tider är det lätt att glömma bort den produktion som pågår parallellt med insatserna. På F 7 är produktionstakten hög, även om det börjar närma sig semester för många.

Inom ramen för Exportstödsuppdraget blev i början av förra veckan den senaste kullen thailändska Gripenpiloter färdiga med utbildningen på Såtenäs. Utbildningen slutfördes enligt plan och flyginstruktörerna vid F 7:s Flygenhet har gjort ett förträffligt arbete med att än en gång ro utbildningen i land. Tidigt under försommaren var inte väderbetingelserna de bästa för flygutbildning. Åskmoln tornade upp sig på himlen och medförde att man halkade lite efter i tidsplanen, men tack vare gott arbete i kombination med lite tur med vädrets makter, så blev thailändarna färdiga planenligt.

Några veckor innan piloternas avslutning examinerades också den senaste omgången thailändska flygtekniker. Dessa har tillbringat ett år i Sverige. Detta år har varit fördelat på sex månader vid Försvarsmaktens tekniska skolor (FMTS) i Halmstad och avslutande sex månaders praktiktjänstgöring på F 7 Såtenäs. De lämnar Sverige redo att arbeta med klargöring och tillsyn av Gripen.

Ovanstående konkreta exempel på arbete i exportstödsspåret är egentligen bara ett axplock av det arbete som genomförs. Arbetet med exportstöd pågår kontinuerligt och F 7 är en viktig part i allt från behovsanalyser för utbildning av de utländska Gripenoperatörerna till att ge potentiella framtida operatörer en bild av Gripensystemet.

På F 7 är produktionstakten således fortsatt hög. Närmast väntar utbildning av nästa kull svenska piloter som anländer under vecka 28. Produktionen ska balanseras mot ett ökat engagemang i den nationella beredskapen och det faktum att flera medarbetare bemannar befattningar i pågående insatser.

Transport- och specialflygenheten tränar FL02 i lufttankning. Samtidigt har man hög beredskap för att stödja i insatsverksamheten. Därutöver pågår inskolning av besättningar och kabinpersonal till den nya Gulfstream G550:n på Bromma.

Det känns bra att F 7 är en viktig del i det maskineri vi känner som Flygvapnet. Ett maskineri som snabbt levererar förmågor över hela skalan. Från insatsförband för internationella och nationella insatser, via nationell beredskap, och statsflyg, till exportstöd och pilotutbildning.

Henrik Gebhardt
Informationschef, F7

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Jonas H 28 juni 2011 20:32

    Ni är världsklass, synd att vi har så usla försvarspolitiker!

    • FVI Jonas H 29 juni 2011 00:05

      Jonas H

      Jo, de är duktiga ute i insatserna.

      Jag delar inte din uppfattning om våra försvarspolitiker. I samband med insatserna i Libyen och Afghanistan har jag träffat de flesta av våra "försvarspolitiker". Vi har haft ett mycket bra utbyte av idéer och information. Ofta underskattas enskilda riksdagsmän och regeringsmedlemmar i sin förmåga att snabbt sätta sig in i områden som inte är deras grundkompetens. Jag tycker de jag träffat är mycket bra på det. Jag hoppas du får möjligheten att träffa någon riksdagspolitiker och byta idéer.

      Jag tycker flygvapenbloggen är mycket bra och många medarbetare hjälper till och svarar på frågor från intresserade. Mkt bra. Jag hoppas du fortsätter engagera dej i vår verksamhet och blogg, Jonas H, men nedsättande omdömen om personer hjälper inte verksamheten och bloggen framåt.

      Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *