På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FL 01 bevakningsstyrka rapporterar

flygvapenbloggen

Svenska ögon på svensk materiel, dygnet runt.

Strax innan solen gått ner anländer vi med bussen till basen. I vanlig ordning påbörjar vi nattskiftet.  I samband med vår ankomst lämnar huvuddelen av förbandet arbetsplatsen för dagen. Då tar flygbasjägarna över och håller ställningen.

Vår uppgift i FL 01 är att i enlighet med svensk lag och svenska bilaterala avtal hålla svenska ögon på svensk materiel. Den materiel som måste bevakas är antingen hemlig eller skyddsvärd men även utrymmen där hemliga eller känsliga samtal hålls eller dokument etc finns bevakar vi. Syftet är att säkerställa att ingen obehörig kommer för nära för att t ex dokumentera eller utföra sabotage. Vår patrull på fem man är beredda att ingripa ifall det behövs samt larma och samverka med förstärkning från värdnationen.

Uppgiften här nere, på Sigonellabasen, är inte alls lik våra ordinarie huvuduppgifter som är undsättning, inhämtning och flygsäkring. Även om Nato sagt att de står för undsättningen nere i Libyen var det när förbandet sattes ihop ingen som visste vart vi skulle hamna och att då ha Flygbasjägarna med i förbandet var en extra trygghet ifall någon skulle bli nödställd. 

Nätterna brukar börja med att en postlista skriv samt att ”hangarvakten” gör förbindelseprov med samtliga. Hangarvakten brukar få sällskap av de två jägarna som tillfälligtsvis inte vaktar och som då bedriver sin fysiska träning med hjälp av de spartanska medel som finns till hands eller uppfunnits på plats.

Innan kvällen blir till natt får patrullen information av vakthavande befäl om vad som hänt i kriget under dygnet som varit samt övrig information.

Vanligtvis ingår en hund i varje flygbasjägarpatrull men på grund av den konstant höga ljudvolymen på plattan har vi valt att inte använda hunden under den här missionen. Istället har vi skaffat en ersättare på plats som hjälper oss att bevaka – en räv, som vi successivt tämjt och som nu mer eller mindre varje natt kommer fram och gör oss sällskap på plattan. Som tack får han lite tilltugg som han äter direkt ur handen på oss. (OBS: prova inte detta själva! Vilda djur är vilda djur och kan dessutom ha farliga sjukdomar!)

Under natten roterar vi mellan de olika bevakningsobjekten. Växelvis sker också en stunds återhämtning liggandes på Nato-säng, med radion igång och kläderna ordnade för snabb utryckning.

Viss personal kommer under natten för att förbereda kommande dags verksamhet, men det är först under morgontimmarna som den stora skaran börjar trilla in. När huvudstyrkan anlänt är det ”hemåt” för nattskiftet. Ett par timmar mycket uppskattad tid i den stekande solen innan det är dags att gå och sova för att vara alert när det åter är dags att jobba.

Flygbasjägarna
genom C FL 01

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

  • FVI 22 juni 2011 07:01

    Flygbasjägare

    Bra ätt ni visar vad ni gör. Jag vet ätt det inte är er kärnverksamhet ätt bevaka mtrl men ni har ett mkt bra "track rekord" på vad ni än gör. Senast var det skyddet av hämtningen av civila i Tripoli innan OUP startade. På tårna och iväg på några timmar. Hör av er när jag kan komma till er i höst.

    Anders Silwer

  • JON 23 juni 2011 19:33

    Apropå Libyen så säger Skynews att Englands insats att deras Libyeninsats hitills kostat 370 miljoner pund dvs 370*10.23 kr= 3.7 miljarder!

    Hur kan deras insats kosta så mycket, när Sverige säger att FL01 kostar 250 miljoner kronor!

    • FVI JON 23 juni 2011 22:18

      Jon

      Kostnaden för FL 01 är lägre än 250 miljoner. Om jag minns rätt ligger vi just nu under 140 miljoner. Har dock inte den exakta siffran. Om vi räknar både FL 01 och 02 borde vi hamna på 250 miljoner. Jag har dock inte siffrorna exakt. Britternas väsentligt högre kostnader vet jag inte orsaken till men här är några rimliga orsaker: fler flygplan, mer personal, dyrare flygplan att operera (2-motor), etc. Det bästa svar jag kan ge dej nu.

      Anders Silwer

  • JON 24 juni 2011 10:06

    Det verkar som Norge har lånat ut sin miniräknare från flygplansupphandlingen av Gripen och JSF, till engelsmännen!

    Men om dom siffrorna gäller som du nämde vid FSS föredrag, 800 000 kr per flygtimme för Typhoon F2 och 400 000 kr för Tornado GR4/GR4A, så kanske man hamnar på dessa siffror.

    Plus att alla Brimestone och Paveway som fällts inte är gratis. Antalet vapen som engelsmännen fällt vet vi inte, men danskarna har fällt 541 precisionsbomber under 321 uppdrag och engelsmännen har gjort flera uppdrag.

    Jag vet inte om Libyeninsatsen visades upp under huvudflygdagen i Luleå,men att informera om sina skarpa förmågor, när 40 000 intresserade är närvarande, är inte fel. Det vore intressant att se vad SPK39 kan jämfört med LDP. Det verkar som att alla målvideor som NATO och RAF kommer från LDP och man undrar om SPK39 har videoinspelning.

    • FVI JON 24 juni 2011 11:14

      Jon

      Priset per flyglinje på Typhoon har varit på dessa siffror men är på väg ner. Dock mkt väl över vad vi är vana vid.

      Anders Silwer

      • JON FVI 24 juni 2011 11:34

        Typhoon är väl,vad man får kalla "combat proven" nu och man har börjat skaka ner alla fel,man inte haft tidigare.Men just detta att man fick slakta levererade kärror,i brist på reservdelar, var förvånande,men nog en god läxa för engelska politiker. Man läser även om att RAF Libyen personal är utarbetad och vill ha mera betalt. Även Royal Navy börjar knorra om att dom tar slut snart!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *