Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Besök hos vår spanska motsvarighet

flygbasjagarna

Under veckan hade vi möjlighet att göra ett snabbt besök hos det spanska Medevac-förbandet inom ISAF. De har många likheter med vår svenska motsvarighet, bland annat flyger de med nästan likadana helikoptrar.

Vårt besök fokuserades på att utbyta erfarenheter mer specifikt med en del av Medevac-förbandet, vår spanska ”motsvarighet” – Ezapac (Escuadron de Zapadores Paracaidistas). Ezapac är en specialenhet inom det spanska flygvapnet och de har bland annat flygsäkring och personnel recovery som uppgifter – precis som vi.

Deras uppgift inom ISAF idag är att verka som flygsäkring till de spanska Super Puma Medevac-helikoptrarna. En patrull finns alltid med under uppdrag. Även CSAR-uppdrag kan lösas av förbandet. Deras skarpa erfarenheter bekräftar en hel del tankar och erfarenheter vi har med oss hemifrån Sverige.

Det var en häftig känsla att träffas och uppleva hur likheterna mellan våra förband snabbt svetsade oss samman trots språkbarriären. Man kan också konstatera att soldatens och trupparens glädjeämnen och bekymmer är likvärdiga oavsett om man är spanjor eller svensk!

Såå, med det i minnet får vi väl hålla på Spanien i kvällens match!

Personlig blogg

Flygbasjägarna är en Försvarsmaktsresurs för undsättning av egen personal, s.k. Personnel Recovery. Flygbasjägarna är dessutom Försvarsmaktens spetskompetens avseende skydd av flygstridskrafterna där inhämtning av markunderrättelser åt flygtaktisk chef utgör en viktig del. Hunden är en naturlig del av flygbasjägarpatrullen och den tillför förmågor inget annat jägarförband besitter.

2 kommentarer

  • Flygbasjägarkompanichefen 1 juli 2012 19:25

    Bara skojar!!!

  • Flygbasjägarkompanichefen 1 juli 2012 19:24

    Vilken match???

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.