Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Rivstart på 2012

flygbasjagarna

Efter en välbehövd ledighet över jul- och nyårshelgerna drog Flygbasjägarkompaniet igång på riktigt igen vecka 3. Grundkursen inledde med materieltjänst och en heldag på skjutbanan. På torsdagen inleddes förberedelser för årets första övning – Operation Coldfront. Fordon och materiel kontrollerades och iordningställdes. Övningen var också första gången då de tilltänkta patrullcheferna skulle ingå i patrullerna, så en del tid gick åt till självpresentationer och teambuilding. Patrullcheferna kommer under vissa tillfällen under resten av grundkursen att gå i sin befattning och både leda och instruera under olika övningsmoment.

Nedtagning av Hkp10.

Nedtagning av Hkp10.

Övningen inleddes på fredag morgon. Första uppgiften var att spana mot ett ödehus i syfte att få en uppfattning om byggnaden skulle kunna utgöra en framskjuten bas under övningen. Troppen gick in i beredskap och löste sedan under fyra dygn i ett högt tempo varierande former av undsättnings- och inhämtningsuppgifter. Rörlig spaning, fast spaning, CSAR och Combat Recovery i ett väder som gick från grådask i regn och blötsnö till tiotalet minusgrader och 1 dm nysnö. Icke att förglömma – ingen övning är komplett utan bårbärning!

Många metoder och moment var helt nya för kursdeltagarna. Övningens pedagogik var i mångt och mycket on-the-job-training under ledning av de erfarna patrullcheferna. Flera av deltagarna kommer ursprunligen från andra förband med erfarenheter som på ett mycket bra sätt kompletterade utbildningen.

Grundläggande utbildning i helikoptertjänst.

Grundläggande utbildning i helikoptertjänst.

Som avslutning under vecka 4 genomfördes en heldag på 3. helikopterskvadron och deras Hkp10-division. Här övades grunderna i helikoptertjänsten med säkerhetsgenomgång och ett antal flygtimmar med i- och urlastning med och utan bår samt nedtagning av helikoptrar på olika tillfälliga helikopterlandningsplatser.

Härnäst väntar nu förberedelser och genomförande av en förkortad vinterutbildning. Detaljplanering har pågått under veckan. 

Parallellt med grundkursen rullar övrig verksamhet som vanligt i ett högt tempo. Ett första utkast till förbandets nya reglemente är på väg i tryck inför en intern remissrunda. Våra utrymmen optimeras för att smidigt rymma befintlig och nytillkommande materiel. 2012 blir sannolikt ett arbetsamt år för Flygbasjägarkompaniet, både på hemmaplan i Blekinge och i andra delar av världen...

Personlig blogg

Flygbasjägarna är en Försvarsmaktsresurs för undsättning av egen personal, s.k. Personnel Recovery. Flygbasjägarna är dessutom Försvarsmaktens spetskompetens avseende skydd av flygstridskrafterna där inhämtning av markunderrättelser åt flygtaktisk chef utgör en viktig del. Hunden är en naturlig del av flygbasjägarpatrullen och den tillför förmågor inget annat jägarförband besitter.

3 kommentarer

 • AGT 17 februari 2012 23:34

  Den grundläggande vinterutbildning genomförs på kalixfors skjutfält utanför kiruna, Skjutfältet medger mycket bra utbildningsförutsättningar.
  En plats som vi nyttjat regelbundet sen 90-talet

 • Norrland 10 februari 2012 11:22

  Genomför ni vinterutb uppe i Kiruna (fd I22) enligt tradition eller är det AJB eller annan lokalisering som gäller nu när I22 är avvecklat?

 • SIQ 2 februari 2012 18:38

  Hej!

  Varför bär ni aldrig Hjälmdok på era hjälmar?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.