Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Dags för Lodjursmarsch!

flygbasjagarna

Måndagen den 14 november är det återigen dags för en av Flygbasjägarskolans mesta traditioner – Lodjursmarschen. I år är det två patruller som ska genomföra utbildningskontrollen. En består av våra sex soldater under utbildning, den andra av befäl och sedan tidigare anställda soldater. Somliga har genomfört marschen tidigare, för andra blir det en ny upplevelse...

Foto: Försvarsmakten. Lodjursmarschen är en av Flygbasjägarskolans utbildningskontroller. Den har en historia nästan lika lång som förbandets egen.

Lodjursmarschen är också ett tillfälle då Kamratföreningen Flygbasjägaren brukar samlas för att umgås och följa sina blivande kamrater vid en av utbildningskontrollens tyngre avsnitt. Flygbasjägarskolan brukar då även arrangera grillning vid Upk12 samt bjuda in tidigare befäl till den efterföljande baskermiddagen på Parkmässen, F7. Av olika orsaker utgår de två senare traditionerna i år. Baskermiddagen genomförs istället på F17 på onsdagkvällen.

Foto: Försvarsmakten. Frostig gryning över Lodjursmarschen.

Förutom packning inför Lodjursmarschen har veckan ägnats åt kulspruteutbildning (ksp90 och 58), vård och återlämning av utrustning från Angel Thunder, remisskrivande till två av Försvarsmaktens systemutvecklingsplaner, ett pass på skjutbanan och ett antal fyspass med mera, med mera. Skönt med lite rutintjänst på hemmaplan!

Personlig blogg

Flygbasjägarna är en Försvarsmaktsresurs för undsättning av egen personal, s.k. Personnel Recovery. Flygbasjägarna är dessutom Försvarsmaktens spetskompetens avseende skydd av flygstridskrafterna där inhämtning av markunderrättelser åt flygtaktisk chef utgör en viktig del. Hunden är en naturlig del av flygbasjägarpatrullen och den tillför förmågor inget annat jägarförband besitter.

7 kommentarer

 • Joakim Lundmark 21 maj 2013 10:39

  Kul att läsa, väcker minnen.
  Vill passa på att efterlysa mina foton och ett album som lånades ut till kamratföreningen för många år sedan.
  Från 93-94 skulle gärna få tillbaka dom om någon vet var dom är kontakta mig svinfylking@hotmail.com

 • Olle 1 december 2011 07:52

  Olika uppgifter ställer olika krav - anpassning och flexibilitet till nya situationer och nya miljöer är Flygbasjägarnas signum.

 • Jesper 30 november 2011 18:16

  Pannlampor?! Vill minnas att det var ljud- och ljusdiciplin på min tid...

 • Sebbe 21 november 2011 15:15

  Hur gick marschen? Bilder?

 • . 17 november 2011 15:21

  Marschen är ingen hemlighet varken före eller efter genomförandet. Marschen omfattar orientering minst 85km med full utrustning. Under tiden genomförs prov på fältnära aktiviteter.

 • Anders 17 november 2011 12:40

  Florian det vet man efter man genomfört den och då håller man tyst.
  En del utav att genomföra den marschen är att man just inte skall veta exakt hur långt eller hur länge man kommer att hålla på , för att kunna utvecklas.
  Att inte veta är en del av utmaningen och flygbasjägare och blivande flygbasjägare gillar utmaningar så därför finns det ingen anledning att sprida ett facit i förhand.

  När du skriver högskoleprovet så vore det väldigt tråkigt om du hade facit innan du skriver provet ? ;)

 • Florian Douhan 13 november 2011 01:05

  Fina bilder! Hur lång är marschen och hur lång tid tar den att genomföra?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.