Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Mantra

enannandelavforsvarsmakten

Jag börjar med att be om ursäkt för att jag inte uppdaterar blogg särskilt frekvent. Det finns förklaringar men inga ursäkter, har helt enkelt haft annat för mig.

Förra veckan fick I19 besök av C PROD ARMÉ, dvs chefen för högkvarterets produktionssektion med ansvarsområde armén. Han är således ansvarig för produktionen av samtliga arméförband, allt från personal till materiel osv. Tvärtemot vad som vanligtvis viskas i Försvarsmakten, att ”generalerna på HKV inte lyssnar på vanligt folk”, så ville han gärna träffa soldater och således blev det ett möte och diskussion mellan honom och och ca 10 soldater från olika kompanier inklusive undertecknad.

Själva diskussionen var väl utformad där vi fick säga precis var vi tyckte och fick svar på varför situationen ser ut som den gör. Det kändes som generalen (kommer inte ihåg och kan inte hitta hans namn tyvärr) tog till sig det vi sa. Det här är inte det första besöket jag deltagit i som soldat och det är ett särskilt mantra som har utvecklats i kontakt med beslutsfattare. Lön, utrustning, övning ... lön, utrustning, övning ... lön, utrustning, övning ...

Vad gäller lönen så räknade man med i begynnelsen av yrkesförsvaret att varje soldat skulle jobba 6-8 år samt under den tiden gör 2-3 internationella insatser. Det skulle rendera i en genomsnittslön på ~24.000 kr i månaden över den hela tidsperioden. Jag antar det ansågs skäligt för okvalificerad arbetskraft. Problemet är att verkligheten inte riktigt ser ut så.

Grundlönen för en soldat är 16.325 kr i månaden före skatt, därtill kommer tillägg för övningsdygn, jour osv. Efter skatt hamnar lönen vanligtvis på mellan 12.500-17.000 kr i månaden. Den lönen går att leva på om man inte har familj, bil eller några stora drömmar om att spara undan lite pengar. Särskilt eftersom alla förmåner för boende och mat försvann med värnplikten (t.ex måste vi nu förmånsbeskatta den frystorkade maten vi äter i fält).

Att dessutom tro att alla soldater kommer göra utlandstjänst är naivt. Det är väldigt specifika truppslag som gör utlandstjänst på bred front (fram tills 2011 var det 60 år sedan flyget var utomlands och artilleriet har aldrig varit det med sina pjäser till exempel) och majoriteten av alla soldater kommer få leva på 16.325 kr i månaden under hela anställningsperioden (givetvis ökar lönen i takt med inflationen och i viss mån efter personligt arbetsresultat men det är fortfarande lågt).

Lönen måste bli högre för att att soldater ska stanna i 6-8 år. Många av mina kollegor är utbildade svetsare, snickare, elektriker osv. Det kan tjäna betydligt mycket mer pengar civilt. C PROD ARME:s svar på detta var att Försvarsmakten aldrig kan konkurrera med löner och det har han helt rätt i, men lönen måste uppgå till en nivå där det är möjligt att skaffa familj, bil och sparande för annars blir alternativkostnaden för att jobba i Försvarsmakten för hög. Det går inte att ha samma arbete under en längre tid om man känner att man går back varje månad...

Personlig blogg

Det finns många försvarspolitiska bloggar men väldigt få är skrivna av soldater. En annan del av Försvarsmakten syftar till att ge en bild av hur det är att vara en soldat i dagens yrkesförsvar.

En del inlägg berör även mer försvarspolitiska frågor av större karaktär.

4 kommentarer

 • enannandelavforsvarsmakten 14 maj 2012 18:39

  Tack!

 • Christopher Ekström 14 maj 2012 08:35

  Brigadgeneralen heter Bengt Svensson...

 • enannandelavforsvarsmakten 13 maj 2012 18:09

  Det är helt riktigt, som soldat i armén så låser man lätt på enbart stridsflyg.

 • Riksregaliet 13 maj 2012 17:43

  Nu får jag nog fråga lite: Flyget har deltagit före år 2011 i US: bla med Helikoptrar och UAV.

  Artilleriet har inte deltagit är sant ,

  // Riksregaliet

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *