Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Kyla

enannandelavforsvarsmakten

Så har vintern kommit och nästan gått. Är nere i Uppsala för en veckas ledighet och passar på att njuta av sol och 8 plusgrader i skuggan, den knappa metern snö som ligger kvar i Boden känns ganska långt borta. Glädjande nog så har det blivit mars när jag åker upp igen och då kanske man slipper den extrema kylan på mellan -30 och -40 grader.

Hur ser då verksamheten som soldat på vintern respektive sommaren? Svaret är att det inte är någon skillnad. Samma uppgifter ska lösas så väl vinter som sommar, det som skiljer är metoderna.

Till exempel så har vi haft ett par vapenutbildningar under vintern. Jag tillhörde GRT-omgången (GRT = granattillsats till Ak5). Den veckan var det tyvärr väldigt kallt med temperatur ner mot -36 grader. Resultatet blir att man får anpassa verksamheten helt efter vädret. För oss betydde det att vi fick skjuta i kanske högst 2 min, sedan var känseln i fingrarna helt bort och man fick ta på sig tumvantar och springa en värmeslinga. En öppen eld gav begränsat med värme men en god moralisk boost. I övrigt fick vi skjuta riktigt mycket med drygt 100 övningsgranater och 3 skarpa spränggranater per person, vilket behövdes! GRT bygger mycket på känsla och förmågan att göra korrekta avståndsbedömningar är helt avgörande.

Om sanningen ska fram är jag glad att vi inte haft någon riktig förbandsövning under vinter. Jag har bara sovit ute i extrem kyla i 20-tält, som är uppvärmt av kamin, att göra det samma utan värmekälla är något jag verkligen inte sett fram emot. Förra veckan hade vi dock två nätter ute, en natt i enmans-tält och en natt i patrulltält. Som tur var var temperaturerna på natten aldrig lägre än -14 grader så även om sömnen inte var perfekt så var det ganska mysigt i slutändan. Att vakna upp i en relativt varm kokong på en säng av packad snö är en ganska härlig känsla.

I övrigt så har vi nu på plutonen blivit direkt påverkade av politiska beslut, även på ett individuellt plan. Riksdagens beslut att minska antalet soldater i Afghanistan skapar en osäkerhet om vilka som ska åka och inte åka. Beslutet om vilka enheter som ska få minskad personal är flera veckor försenat vilket skapar en väldig oro. Det är en process att förbereda sig inför insats och det är ganska påfrestande när allt sätts i limbo.

Personlig blogg

Det finns många försvarspolitiska bloggar men väldigt få är skrivna av soldater. En annan del av Försvarsmakten syftar till att ge en bild av hur det är att vara en soldat i dagens yrkesförsvar.

En del inlägg berör även mer försvarspolitiska frågor av större karaktär.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *