Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Long time, none written

enannandelavforsvarsmakten

Det har varit ett tag sedan jag uppdaterade bloggen senast men jag har inte riktigt haft orken. Jag skulle kunna skriva ”tiden” istället för ”orken” men som en vän sa till mig:

”Det finns inget som heter ont om tid. Alla människor har 24 timmar om dygnet, det enda vi kan göra är att välja hur vi ska prioritera den tiden vi har.”

Plutonen hade höstens remi förra veckan och det som sker nu känns som en förberedelse inför våren. Någon rycker in på Livgardet, en annan tar C-körkort och jag ska få bekanta mig lite mer med CAS (close air support). Tanken var att jag skulle få följa med på en CAS-övning nu i veckan men det verkar ställas in, oklart varför. Men att anta att det har med Försvarsmaktens prekära budgetsituation att göra låter inte orimligt. Det är känt sedan tidigare att flera övningar under året ställts in i brist på medel.

Nästa helg har Liberala Studenter årsmöte i Uppsala. Det ska bli skönt att lämna presidiet så att jag helt kan fokusera på jobbet här uppe i Boden. Det här är mycket viktigare och ska jag åka på insats så vill jag vara så förberedd som möjligt, det är ändå ens liv det handlar om. Jag trodde att jag skulle kunna kombinera politiken och jobbet då man har ändå ganska mycket fritid som soldat med det har inte fungerat. I början var allt så nytt här uppe men nu känns politiken helt frånvarande, eller snarare orelevant. Jag har inget intresse av det längre. Som sagt, det ska bli skönt.

Nu till något helt annat, men jag känner mig ganska ofokuserad idag; A9 består av två bataljoner, 91:a med heltidsanställda soldater och 92:a med tidvis tjänstgörande soldater. Förra veckan hade 92:a krigsförbandsövning och det var en sak som slog mig. Alla tidvis tjänstgörande borde uppmuntras att gå med i Hemvärnet och man borde rekrytera aktivt från hemvärnsförbanden till tidvisa förband. Tidvis anställda kommer inte få ens i närhet av den träning de behöver, då kan Hemvärnet fungera som en varmhållningsplats för soldaterna som kan upprätthålla sina färdigheter. Samtidigt har hemvärnssoldater kontrakt idag som i mångt och mycket liknar det för tidvisa soldater, hemvärnssoldater har redan visat intresse av att vara en del av Försvarsmakten och faktum är att vi måste prioritera insatsförbanden framför Hemvärnet.

Ett problem då är att vi fyller förbanden med personal som sitter på två krigsbefattningar men det senaste från HKV gällande extra hemvärnsmän (se tidigare inlägg) är att detta inte skulle vara ett problem och i sådant fall kan man lika gärna löpa hela linan ut. Problemet är att riksdagen tycker detta är ett problem (i och med den ”nya” hemvärnsförordningen från 1996) med det är något för HKV att reda ut. Sedan så förväntar sig inte Försvarsmakten att fylla förbanden förens 2020 så fram till dess borde man uppmuntra hemvärnsmän att bli tidvis tjänstegörande soldater för innan dess borde det inte bli ett problem. I och för sig kan man ändra hemvärnets uppgift fram tills 2020 från att bara producera hemvärns förband till även ha ”utbildningsförband” som är till för att varmhålla personal som är krigsplacerade i andra förband.

Personlig blogg

Det finns många försvarspolitiska bloggar men väldigt få är skrivna av soldater. En annan del av Försvarsmakten syftar till att ge en bild av hur det är att vara en soldat i dagens yrkesförsvar.

En del inlägg berör även mer försvarspolitiska frågor av större karaktär.

8 kommentarer

 • Christian 24 november 2011 20:41

  Hej,

  vad då pengabrist.

  I 19 har inte redovisat någon sådan, tvärt om man löser uppgifterna i stort utan problem.

  Men framförallt säger ju både HKV och försvarsministern att FM är i balans.
  Du måste missförstått något!

  Galärslaven

 • Jonas 23 november 2011 22:45

  GSS/T anställning innebär att man åker med på mission ilångbortistan om förbandet man tillhör åker dig. Kanske inte passar alla som är med i HV.

 • Alex 22 november 2011 22:34

  Ja här finns det lite att reda i...

  Å ena sidan kan man göra som du säger, använda hvmän/GSS/T dubbelt. För att..? ..GSS/T-bat ska användas för något annat än hv? En annan säkerhets-/försvarspolitik? I realiteten så är det nog tyvärr så. GSS/T-bat som en del av insatsförsvaret, utom och inom riket. Frågan blir då vad är hv:s syfte? Och vad gör att hv kan klara sig utan ordinarie krigsplacerade soldater? Jag ser en överhängande risk att hv gör sig irrelevanta och till ett luftslott, ett MÖP-dagis, där andra och "riktiga" förbands soldater kan leka lite emellanåt.

  Det jag tror hv istället bör göra är att krigsplacera soldater och OFFICERARE (för när slog lägre formell kompetens högre) och rensa ut extra hvmän, ställa högre krav och därefter visa en faktisk förmåga. Förmåga skulle skattas med ex MARTA (som öv FM) och hv skulle visa sin förmåga de facto i insats. Om hv har som huvuduppgift att skydda och bevaka, varför skulle inte de vara som klippt och skurna för att sköta campvakt i Långbortistan eller hälften av högvaktsdygnen?

  Hv är politiska gullegrisar för att de utgör en folkförankringsursäkt när vi skaffat oss ett yrkesförsvar. Det behovet kan försvinna och då kan frågan snabbt bli vad ska vi eg med hv till som inte GSS/T förband inte kan lösa lika bra. När man åker politisk räkmacka kanske man borde lägga ned lite blod, svett och tårar så att man verkligen blir så jävla bra att ingen kommer på tanken att skrota hv, samt bidra till FM:s insatser istället för att bara öva för det stora kriget (som enligt gällande försvarspolitik inte sannolikt kommer).

 • Johan J 22 november 2011 16:53

  Jag som var med i det gamla Hv, före 2004 ca, gillar INTE idén med extra Hv-män.

  Det gick måhända förr, när det huvudsakligen var fasta objekt som skulle skyddas, och enstaka eldöverfall genomföras.
  Men det som ett Insatskompani övar mot idag, kräver att alla som är med kommer vid mobilisering, och inte bara sticker till ett regemente nån annanstans i landet.

  Alldeles för mycket kompetens vi förlorat då, när det väl gäller.

 • Rickard Wenner 22 november 2011 15:41

  Problemet att använda HV förband som en varmhållningsplats för GSS/T är att de tar resurser från att utbilda och träna egena soldater för HV uppgifter.

  Försvarsmakten är för liten, alla förband behövs och alla behöver vara tillräckligt bra för skarp tjänst

 • Entreprenören 22 november 2011 15:16

  Ett fullkomligt livsfarligt förslag om det skulle bli genomfört. Hemvärnet har i dagsläget ett högre beredskapsläge än TSS och om ditt förslag skulle bli allmänt accepterat så skulle vi hamna i en situation där en stor del av Försvarsmakten är dubbelbokförd samtidigt som de operativa Hemvärnsförbanden slits sönder när soldater skall flyttas till TSS-förbanden.

  Att samöva kan vara en god idé (TSS deltar på KFÖ som B-styrka) men att använda Sveriges största markförband som varmhållningsförråd för TSS skulle havereravår försvarsförmåga fullständigt.

 • Musse 22 november 2011 13:10

  Hur gör man när man kallas till två övningar på samma datum? Vad ska arbetsgivaren säga om man dubblar sina övningsdagar?

 • Lew 21 november 2011 23:42

  Problemet är väl när det rycks i stora snöret och en av två befattningar kommer stå tom då soldaten omöjligtvis kan tjänstgöra på två platser samtidigt. Nog skulle herr Tolgfors bli skitnöjd av att kunna rapportera "färdig för insats!"*, men dubbla stolar är inte en framgångsfaktor (det är väl egentligen inte heller kannibalisering av våra förband heller).

  Hela systemet med "Extra" HV-sold är i min värld helt kört i röven. Oavsett vad som sägs kommer de här "extra" vilja klättra i org och förbanden kommer räkna med dem vid insats. Att få dem bortryckta när larmet väl går är att blåsa HV-gruppen många steg bakåt i FIRO-cirkeln. Separata utbildningsförband är väl en bra idé men frågan är väl egentligen varför inte GSS/T får tillräcklig utbildning vid sina de facto huvudförband?

  *R180.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *