Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Dragonmusikkåren firar kungens födelsedag

Olov Wimark

Dragonmusikkåren firade HMK på födelsedagen 2015

Beriden musikkår vid kungens födelsedag 2015, foto: Skriva med Ljus

Vid Dragonmusikkåren är vi vana att rida till firandet av kungens födelsedag. Men som ni alla förstår så innebär en sjuttioårsdag särskilda begivenheter. Hästarna är upptagna med annat så i år kommer vi att ledsaga högvaktsparaden till fots. Vaktstyrkan kommer från Svea Livgardes livkompani.Våra vänner inom Försvarsmusikenheten; Arméns Musikkår och Marinens Musikkår kommer att förevisa sina musikprogram på yttre borggården. När högvakten anlänt kommer vi alla att spela tillsammans. Programmet börjar klockan elva, men mitt råd är att vara på plats i mycket god tid. Yttre borggården är rätt liten, och vi räknar med mycket publik.

Hästarna är med

För dig som gillar hästar finns det ingen anledning till oro. Inte mindre än 54 ekipage kommer att ingå i en kortege från Mynttorget till Stadshuset, förutom Hovstallets vagnar och hästar, och polisrytteriet, så klart. Det blir gott om hästar på stan.

Kungens födelsedag är alltid kulmen på vårens förberedelser för oss i musikkåren. En liten examen för årets uppsättning. Jag brukar alltid säga det, och jag har alltid haft rätt: årets upplaga är hästlängder bättre än fjolårets.

För dig som hellre vill se musikkåren till häst så är vår nästa beridna vaktparad på tisdag, den 3 maj.

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *