Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Det är inte alltid det syns

Olov Wimark

Beriden pukslagare i Livgardets Dragoners kornblå uniform

Viktor Bridal på pukhästen Tor vid Pride 2014. Foto av Joachim Müller.

Ingen har väl missat att det är Pride­festival i Stockholm just nu? Det är omöjligt för oss vid Dragon­musik­kåren att missa det, för festival­området ligger alldeles granne med Kavalleri­­kasernen. I fjol hade vi för­månen att få delta med ett upp­trädande inne på festivalen. Så blev det tyvärr inte i år. Jag vet inte var det tog stopp, men jag hoppas verkligen att vi får möj­lighet att dyka upp 2016. Det är en lysande arena för vårt under­hållnings­band, med en under­bar publik som vi verkligen älskade att upp­träda för.

Försvars­makten har mani­festerat till stöd för Pride på lite olika sätt, främst genom deltagande i paraden och med en monter på festival­området. Jag är stolt över att jobba för den här myndig­heten. Särskilt stolt blir jag faktiskt när jag läser hat­stormen som dök upp i kommen­tarerna kring vår profil­bild på Facebook för några dagar sedan. Den som får utstå spott och spe från människor som kan skriva sådana kommen­tarer måste göra någonting väldigt bra.

Det är svårt att ge sig in i någon slags diskussion med den som egentligen inte anför något argument, utan bara ut­trycker sina känslor kring Försvars­maktens deltagande vid Pride. Men uppenbarligen så finns det många som känner att det är fel av oss försvars­anställda att delta, särskilt i uniform och på arbets­tid. Eller för den delen att det är fel av Sverige att inkludera hbtq-personer som med­borgare, eller som soldater.

Många har sett och reagerat kring att Försvars­makten lade en pride­flagga bakom vår logotype på Facebook. Rama­skriet blev lika stort när man ändrade tillbaka. Jag har inget direkt att säga om det, möjligen var det fel att lägga en annan bakgrund bakom logotypen, men jag hade inte svårt att känna igen den. Möjligen var det mer fel att ändra tillbaka än det hade varit att låta lagt kort ligga veckan ut. Jag vet inte, och jag bryr mig inte mycket om det heller. Men jag blir lika förvånad varje gång jag ser vilka otroligt hat­fyllda kommentarer som folk lägger upp på nätet. Står man verkligen för det man säger, eller tror (hoppas) man inte att någon ska läsa det man skriver?

Att synas och respekteras

Försvarsmaktens deltagande är viktigt. Det finns platser här i världen där det är olagligt att vara homosexuell. Det finns platser där hbtq-personer behöver vara rädda för sin egen poliskår, eller sin egen försvars­makt, på grund av sin sexuella läggning, eller sin köns­identitet. Därför deltar svenska Försvars­makten för att visa hela världen att ett annat synsätt är möjligt. Och inte bara det, det är demokratiskt, mänskligt och frihets­bejakande att erkänna alla människors rättigheter.

I uniform är det svårt, kanske rent av olämpligt att genom klädsel, hårfärgning eller märken visa sitt stöd för Pride. Även om jag gärna skulle vilja bära en prideflagga på vänstra axeln just den här veckan så måste jag följa uniforms­­reglementet. Jag har letat efter en lämplig patch att sätta på min väska, men har inte hittat någon (helst vill jag ha en pride-flagga med kardborre på baksidan). Men det är kanske inte så viktigt om man bär prideflagga eller ej, det är viktigare att hbtq-personer kan vara sig själva på vår arbetsplats. Försvarsmakten har mycket att göra slut med. Gamla synsätt och värderingar går fortfarande igen i den dagliga jargongen. Vi måste komma längre, vi måste gå vidare.

Och det tror jag verkligen vi kan. Bara genom att använda ett korrekt språkbruk där vi talar med respekt om våra kollegor och med­människor kan vi ta många steg framåt. Ärligt talat så tror jag inte att vi kommer att lyckas gå hela vägen under min levnadstid. Särskilt inte när jag läser tidigare nämnda kommentarer på Facebook. Istället ser jag med förhoppning på hur nästa generation växer fram och formas av de värderingar som är lika självklara idag som de var radikala när jag var liten. Försvars­makten ska kunna slåss för de saker vi som samhälle tror på, men vi ska även kunna kämpa för det vi tror på i vår egen vardag, och vara med och för­bättra det sam­hälle som vi är satta att försvara och stödja.

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

7 kommentarer

 • Rikkert Hasselrot 3 december 2016 22:20

  Tack igen, efter tillägget är det utmärkt :)
  Råkade hamna här igen och tänkte att jag skulle svara till slut :D

 • Olov Wimark 3 augusti 2015 06:58

  Quod erat demonstrandum. Inte ett argument, inte en åsikt. Tomt...

 • Krister 2 augusti 2015 22:46

  En rad räcker och det är en god devis.

 • Olov Wimark 2 augusti 2015 19:13

  Ja du, Krister, du får säga vad du vill. Det är lite det som är det fina i allt det här med nätet, demokratin, åsiktsfriheten och hela det samhälle jag lovordar. Men när du antyder att jag friserar mitt inlägg för att vara PK, eller politiskt korrekt, då antyder du att jag skulle säga något annat än min åsikt. Då kallar du mig feg.
  Varför skulle jag skriva ett blogginlägg jag inte står för? Fundera istället över hur modig du själv är, som bara vågar fälla en liten kort kommentar, ett litet nålstyng av illvilja. Har du något att anföra så tala ur skägget, lufta lite av dina åsikter. Om du själv hyser en ideologi som inte är politiskt korrekt, jobba lite för den. Var en rebell! Visa mig om det finns något tankegods alls bakom dina sex ord, för när jag knackar lite på din fras så klingar den ganska tomt.

 • Krister 2 augusti 2015 15:25

  Jag får väl säga Happy PK!

 • Olov Wimark 1 augusti 2015 23:35

  Tack för påminnelsen Rikkert. Jag funderade en stund på det, och lade till en bisats i blogginlägget. Tänkte du på något annat än det jag kom på? Det kan naturligtvis vara svårt att manifestera en transsexuell könsidentitet i försvarets kläder, men jag ser faktiskt inte att det skulle vara omöjligt. Det skulle vara modigt, och jag är övertygad om att det skulle innebära att man fick höra en och annan kommentar som inte är okej. Jag försöker att inte vara naiv, men om bara man kan hitta ett sätt som fungerar för en själv, så skulle jag vara hemskt besviken om det visar sig omöjligt på grund av bemötande från personal i omgivningen.

 • Rikkert Hasselrot 1 augusti 2015 22:34

  Tack :) Men glöm inte att T i HBTQ inte står för läggning, utan för könsidentitet :)

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *