Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Lite om vår repertoar

Olov Wimark

Notställ med noter på

Här övas tjänstemusik, notbaksidan kan användas för att täcka över det som skall läras in utantill.

Dragonmusikkåren spelar i många olika sammanhang, och har på sätt och vis flera olika repertoarer. Dels har vi den musik som vi spelar när vi rider, och konsertrepertoaren som hela musikkåren är med och spelar, och så den repertoar som vi spelar ”till fots” i ceremonier och vid parader. Därutöver så kan musikkåren delas upp i flera mindre ensembler. Två sextetter och en kvintett kan i teorin uppträda samtidigt.

På senare år har vi också haft ett underhållningsband om 12 musiker som kan underhålla på mässen och vid samkväm i olika sammanhang. Det är lite ösigare musik med mycket disco och underhållningsmusik från sjuttiotalet och framåt. ett klart avbräck i vår annars ganska traditionstyngda verksamhet.

Den beridna musikkåren spelar all repertoar utantill. Det är enklare så när vi rider, ett notblad i blickfånget kan rent av bli en fara i vissa situationer. Vi spelar ryttarmarscher från svensk, tysk och fransk tradition just nu. Den mesta musiken för beriden musikkår kommer från Tyskland där traditionen har varit störst historiskt sett.

I våras kom frågan här på bloggen om vad vi egentligen spelar. Jag såg det inte förrän idag, så jag beklagar sent svar till berörda. Svaret är nog att vi spelar allt möjligt.  Vi spelar precis det som behövs, och det som är efterfrågat av beställaren. Naturligtvis finns det en kärna av fast repertoar, det som vi brukar kalla tjänstemusiken. Där finns nationalsång, kungssång, vår traditionsmarsch ”Dragonerna Komma” samt en lång rad av marscher. Trumpetarna skall också kunna ge signaler i olika sammanhang också, på trumpet eller jägarhorn.

Konserterna vi gör brukar följa något slags tema, men inslag med militärmusik finns med som en naturlig del i de flesta program. Om inte annat så går det alltid att applådera fram en marsch som extranummer. Den repertoar som ligger oss närmast till hands när vi jobbar med konserter har sin utgångspunkt i brassband, men vi skiljer oss på några punkter från ett sådant. Det tydligaste är att vi använder valthorn istället för althorn, men den viktigaste skillnaden ligger i hur vi tonbildar, bygger klangen och i viss mån hur vi interpreterar – tolkar – musiken.

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *