Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Högvakt och hagel

Louise Ekdahl

Idag, per den 17 april, beordrade vår chef vår. ”Vår” som i årstiden vår. Med den ordern följer – bland annat – annan klädkod, och skulle man kunna förmoda, solsken och en sisådär femton graders värme. Vädret underkastar sig dock inte militära ordrar så i hagel som örfilade upp renrakade kinder, satt Livskvadron och Dragonmusikkåren upp på sina hästar ute på stallplan. Regn avlöste hagel och temperaturen kändes som ett hån när de ställde upp på en lerig grusplan för vaktavlämning för årets första beridna vaktparad.
En inte alltför blygsam skara turister och trogna beundrare mötte vid slottet och solen kämpade sig fram någonstans mitt i det figurativa programmet.

Vid marschen hem vilade emellertid inga sorger bland varken hästar eller ryttare. Efter en rask ritt tillbaka till kavallerikasern kunde hästarna skynda in i stallet för att ta för sig av lunchen som väntade dom i boxarna. Musikerna å sin sida togs emot av kårledningen med kaffe och tårta.

Premiären är avklarad.

Premiär

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

3 kommentarer

 • Olov Wimark 23 juli 2015 16:26

  Hej Margareta och Christer. Jag har precis svängt ihop ett blogginlägg med utgångspunkt i era frågor om repertoaren som vi spelar.
  Frågan om musikalisk ledning är mångfasetterad. Vi har ett musikråd som består av flera musiker i musikkåren, vår musikdirektör och vår regementstrumslagare. Där dryftas vad musikkåren behöver spela, och också vad vi bör spela för att utveckla och bibehålla vår förmåga.
  Dirigenter hyrs ofta in för att ge musikkåren nya synvinklar och ny inspiration. Musikdirektören är musikkårens faste dirigent med ansvar för att ge kontinuitet åt musikkårens arbete.

 • Margareta Ridderström 3 maj 2015 18:54

  Hej! Jag skulle också vilja veta mer om er musikrepertoar samt om era utmärkta fasta dirigenter. Dragonmusikkåren har en fantastisk fast ensemble av hästar, musiker o dirigenter och det vore mycket intressant att få höra om hur den musikaliska delen leds o utarbetas av ansvariga musikchefer. De har hittills gjort ett otroligt arbete, såväl vid beridna högvakter som vid alla konserter.
  Vänliga hälsningar,
  Margareta Ridderström, s.k. guldmedlem i Stiftelsen Beridna Högvakten

 • Christer Aberg 17 april 2015 17:43

  Kan du/ni berätta lite om Er repertoar, vad ni spelar ridande och vad ni spelar icke ridande? TACK!
  En fråga från en Brass lärare och dirigent i England.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *