Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Bakom kulisserna

Henric Davidsson

Christensen med vippan

Stallet dammas - Foto av Joachim Müller

Är du nyfiken på hur det går till innan den beridna vaktparaden belägrar Stockholms gator? Kanske vill du se hur hästarna har det i sin vardag, eller vad som händer innanför grindarna på Lidingövägen alldeles innan högvakten avmarscherar. Då är Öppet Hus något för dig! Några utvalda helgdagar under sommaren är allmänheten välkommen att ta en till bakom kulisserna på den beridna högvakten och följa med på en stallvisning. Evenemangen är naturligtvis gratis och för alla.

Högvaktens hästar ägs som ni kanske redan vet inte av försvarsmakten, utan av den ideella organisationen Föreningen för den Beridna Högvakten. Föreningen bildades 1985 då den beridna vaktparaden hotades av nedläggning. Idag bekostar föreningen inköp och utbildning av de drygt 80 hästarna på kavallerikasern, och för huvuddelen av kostnaderna som krävs för driften av stallarna (foder m.m.).

Om man som privatperson vill vara med och stötta den Beridna Högvakten så kan man för den ringa kostnaden 200 kr bli medlem, och därmed kan alla uppfylla sin dröm om att bli ”hästägare”.

Nästa Öppet Hus är den 10 juni, men fler tillfällen kommer med all säkerhet tillkomma på sensommaren. Håll ett öga på www.beridnahogvakten.se för senaste nytt.


Program

11.30
Samling i vakten.

11.40
Dragonmusikkåren ger en kort konsert samtidigt som den beridna vakten ställer upp

12.20
Den beridna vakten och Dragonmusikkåren ställer upp och inspekteras.

12.35
Hela vaktparaden avmarscherar mot Slottet och därefter visas stallarna.

Programmet är preliminärt

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *