Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hästtjänst

Olov Wimark

Avsittning medelst kullerbytta - Foto: Olov Wimark

Om någon undrar över något med mitt jobb så rör det alltid hästarna.

Det är ju vida känt att det är mycket jobb att ta hand om hästar, och den logiska slutsatsen är ju naturligtvis att den som rider en häst också måste ta hand om den. Så är det, naturligtvis, men när vi nu har en hästbesättning på bortåt 80 hästar så måste stallrutinerna skötas mer industriellt.

Stalltjänst

Stallrutinen sköts av en stallpluton och överses av stallposter. De stora jobben är fodring, mockning och att leda hästar till och från paddock. Hästarna rids oftast minst ett pass per dag, och då visiteras de för sjukdomar och skador och blir ryktade. Våra stallar är toppmoderna, inredda med boxar. Hästarna har rinnande vatten, och stallarna ventileras med övertryck så att damm och mikrober vädras ut. Utgödslingen sker med hjälp av en automatisk ränna till containrar som fraktas bort för tömning tre gånger i veckan.

Musikkåren hjälper till med stallrutinen under några få dagar varje år. Vi har helt enkelt inte möjlighet att blocka ut hela dagar och veckor från vår ordinarie verksamhet. Under de turnéer då vi har hästarna med oss genomför vi det mesta av stallrutinen, men för att hinna brukar vi ha frivilliga med oss från Svenska Blå Stjärnan.

Ridning

Under vintersäsongen skolrider vi hästarna vid tre tillfällen i veckan i grupper om tio. Det är bra träning för både hästar och musiker. För den som kan det allra minsta om dressyr så är det bara att konstatera att vi inte jobbar på någon särskild nivå, men för att vara musiker så måste jag vidhålla att vi rider rätt hyffsat.

Ridning är något de flesta av oss har fått lära sig på senare år. Det finns ett par skapliga ryttare på kåren, men på det hela taget så är de allra flesta av oss nybörjare. Det har dock visat sig möjligt att lära musiker att rida någorlunda. Att försöka lära skickliga ryttare att spela någorlunda har gett helt andra resultat.

Horsemanship

I vår hästverksamhet så kommer alltid hästen först. Vi genomför ingen verksamhet om säkerheten för häst och ryttare inte kan säkras till trygga nivåer. Ingen häst blir utbildad till musikhäst om den inte visar sig villig och kapabel. Vi sköter om våra hästar och bryr oss mycket om hur de mår.

När man översätter horsemanship till svenska blir det gärna Hästen först, och det är ett ganska bra måtto att hålla sig till.

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

2 kommentarer

  • Olov Wimark 17 maj 2012 12:43

    Absolut. Ursäkta en fri översättning.
    Låt oss säga så här: vi gör vårt bästa för att våra hästar ska må bra, trots något industrialiserade förhållanden. Vi utövar vårt horsemanship i det lilla, och försöker att förstå och vara så naturliga ledare som vi kan för våra fyrbenta arbetskamrater.

  • Therese 17 maj 2012 12:18

    Rättelse: horsemanship betyder naturligt handhavande av hästar... =)
    //Mvh Therese

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *