Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett hästjobb

Henric Davidsson

Hästen Signal ryktas

Rykt - Foto av Olov Wimark

Som Olov skrev i föregående inlägg så är dessa veckor återhämtningsveckor vid Dragonmusikkåren. I mitt och hans fall innebär det att vi får utbildning i framförande av minibuss. Men för en mindre styrka innebär det att de får vara behjälpliga i stallet, som stallposter som det kallas. Detta är inte en av musikkårens ordinarie arbetsuppgifter, så jag tog en sväng ner i stallet och pratade med mina kollegor för att se hur de klarade sig.

I veckan är stora delar av Livskvadron, de beridna vaktstyrkorna, ute på en stor övning i Stockholmsområdet. Eftersom de oftast sköter den dagliga driften av stallet behövs nu hjälp från annat håll, bl.a. från Svenska Blå Stjärnan, men också från oss på Dragonmusikkåren. Detta gör vi inte bara för att dra vårt strå till stacken och för en gångs skull åtminstone försöka hinna med att hjälpa till i stallet, utan vi tar det också som ett värdefullt tillfälle att utbilda oss själva i stallets dagliga sysslor, och för att lära känna hästarna bättre. De nya kunskaperna har vi stor nytta av för att effektivisera vårt dagliga hästarbete omkring högvakterna men också vid kommande turnéer.

I jobbet som stallpost är man i stallet redan tidigt på morgonen och ger hästarna mat, och det gör man självklart flera gånger under dagen. Flera olika foder ska pytsas ut, olika mängder till olika hästar. Vissa hästar ska till och med ha en helt annat mat, de är ju individer precis som vi och kan behöva specialkost. En annan stor uppgift, som faktiskt blivit större det senaste året, är uppgiften att ta ut och in hästarna till våra många rasthagar. Det är ett tidsödande jobb då en stallpost endast kan ta en häst med sig ut, och en med sig tillbaka. I år har det som sagt blivit ännu svårare att hinna med, då nya riktlinjer för djurhållning säger att alla hästar har rätt till daglig utevistelse. Eftersom det är drygt 70 hästar i stallet som ska in och ut under en dag blir det mycket springande. Mellan dessa stora uppgifter så ansvarar stallposterna också för att det ska se rent och snyggt ut i stallet, så det blir långa dagar med mycket jobb. Obekräftade uppgifter påstår att man som stallpost går upp emot 30 000 steg på en dag.

Trots denna höga arbetsbelastning verkade ändå mina medmusikanter ta jobbet med ro, och de verkade inte tycka det var så tråkigt som det kan låta. Men jag kan väl inte påstå att jag är avundsjuk, köra minibuss är inte så dumt det heller.

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

3 kommentarer

  • tobias vatvedt 25 augusti 2012 20:58

    hej skulle kolla vad den hästen i högra hörnet är för häst ?? mvh tobias

  • Olov Wimark 11 maj 2012 18:23

    Vi är betydligt färre nu, Karin, så stallverksamheten varvas inte med kammarmusik längre.

  • Karin Stenqvist 10 maj 2012 10:47

    Stallpostveckan var nog det jobbigaste under hela lumpen... 13st var vi, plus några av de anställda musikerna som hjälpte till ibland, i alla fall fram till fikarasten. ;)

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *