Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Första högvaktsperioden avklarad

Olov Wimark

Närbild på musikkårens kornettister

Kornettister - Foto av Olov Wimark

Den första högvaktsperioden för Dragonmusikkårens del avslutas idag. Det har varit en rätt tung tid med viss personalbrist och ett stundtals tungt arbete. Nära nog tre timmar i sadeln i sträck är rätt kämpigt, om man går i skritt hela tiden. Instrumenten vi bär på gör inte saken enklare. Antingen är de direkt tunga, eller så ska de bäras upp i snygga vinklar. Men för er skribent så är det jobbigaste definitivt sitsen. Efter två timmar börjar det kännas som att jag sitter fast i sadeln.

I år var det i alla fall ett rutinerat gäng som startade upp säsongen. Det finns inga nybörjare, utan alla har ridit högvakter under tidigare säsonger. Så även om vi varit få så har vi kunnat jobba på väldigt effektivt. Vi har en högvaktsrutin som börjar vid 08:00 och slutar vid 15:00, och under den tiden går hela musikkåren som en välsmord automat. Man kan bokstavligen talat ställa klockan efter musikkårens aktivitet.

Det här är också en tid då vi får visa upp oss, och rida genom ett vårfräscht Stockholm där Kungsträdgården står i blom. Musikkåren hälsar våren med ett välbekant leende och låter högvaktsrutinen svepa oss med mot sommaren. Bakslaget den sista helgen har kylt av oss en aning, men det kan ändå vara att föredra framför den sommarvärme som vi kan anta väntar oss. Över huvud taget har vi varit väl förskonade från nederbörd och ruskväder.

Nu går vi över i annan verksamhet under en tid. Den närmaste veckan går vi en fordonsutbildning så att vi kan köra oss själva tryggt och säkert. Och sedan ska vi se om prinsessdopet tarvar en mässingsmusikkår i kornblått också?

Personlig blogg

Livgardets dragonmusikkår är den enda beridna musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet, och ses som en av stadens största turistattraktioner. Musikkåren är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där högvaktens omkring 90 hästar finns. Musikkåren består av bleckblåsare och slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *